TZ GRADA POŽEGE – Silvija Podoljak : Požega je grad okusa i uživanja kroz sva godišnja doba | Slavonski.hr

TZ GRADA POŽEGE – Silvija Podoljak : Požega je grad okusa i uživanja kroz sva godišnja doba

Datum objave: 30. 10. 2014. | Kategorija: Razgovori

DSC01402

POŽEGA – Već tradicionalne  jesenske manifestacije koje su svojim bojama, okusima i mirisima godinama mamile Požežane i njihove goste, a riječ je naravno o Kestenijadi, Bučijadi i Martinju, ove će godine ponuditi izazov našim osjetilima u jedna dan, 8. studenog u Šetališnoj zoni, objedinjene pod nazivom “Okusi jeseni u Požegi”. O tome, ali i o prekrasnoj priči koju Turistička zajednica grada Požege počinje pisati velikim slovima pod naslovom “Požega, grad okusa” više nam je rekla direktorica TZ Silvija Podoljak.

Kestenijada, Bučijada, Martinje – tradicionalne manifestacije ove godine dolaze nam u novom, bogatijem ruhu. Kako će izgledati program?
Povezali smo nekoliko manifestacija kako bi našim posjetiteljima dali više razloga za dolazak. Izabrali smo 8. studeni,  to je subota, vrijeme kada je najviše ljudi u gradu, od 11 do 15 sati, kada je živa poznata požeška špica. Dakle, ove godine to nije samo Kestenijada, Bučijada, Martinje, tu je i Sajam antikviteta i to je sve povezano  u Okuse jeseni u Požegi. Sve će biti smješteno u Šetališnoj zoni, Florijanova i Lermanova ulica gdje je doista najbolji prostor za sajmovanje. Krenut ćemo od ranih jutarnjih sati s postavljanjem štandova Sajma antikviteta u Lermanovoj ulici, a kroz Florijanovu ulicu bit će smješteni kestenari i vinari, te proizvodi od meda,  buče i ostali eko proizvodi. Prijavile su nam se i škole, pa će tako Poljoprivredna škola sudjelovati s kolačima od prhkog i dizanog tijesta te sa jabukama, sokom od jabuka i vinom, Obrtnička škola s kolačima od kestena a tu su i školske zadruge što je uistinu lijepo jer želimo da se što više škola uključi ne samo u aktivnosti turističke zajednice već općenito u gradsku zajednicu. Osim toga, u gastro ponudi će biti i lepinje, kobasice, krumpirići, sve po pristupačnim cijenama, no vino će biti besplatno kao poklon našim građanima i gostima. Imamo i kardinala Vladu Baurea koji će krstiti vino uz jednu veselu atmosferu, a mirisno, svježe pečeno kestenje prodavat će se po cijeni od sedam kuna za porciju.

Zabavni program ?
Bitno nam je da se ljudi dobro zabave i provesele, a zabavni dio programa je ono što nam također traže i posjetitelji. Nastupit će GKUD Požega i KUD Požeška dolina te Tamburaški sastav Posegana. Oni će zabavljati publiku od 11 do 15 sati. Vjerujemo da će se ponuda svidjeti našim građanima ali i gostima iz drugih sredina jer najavile su nam se grupe iz Osijeka i Zagreba koji se žele proveseliti u našoj Požegi.

DSC01404

 Ušli smo u jesenske dane i polako se analizira odrađeno kroz godinu. Ova godina je, može se reći, za Turističku zajednicu bila vrlo plodonosna?
Tako je, mogli bi reći da smo se upravo kroz ovo razdoblje od godinu dana posložili neke priče, u planovima smo  već za slijedeću godinu. Neke manifestacije osnovne su ostale ali ćemo ih nadograđivati, a možemo reći kako smo našli pravi smjer u kojem idemo. Na Danima hrvatskog  turizma i Ministarstvo turizma je podržalo tu našu priču koju smo nazvali Grad Požega – grad okusa, kroz sva godišnja doba i  sva osjetila. To je priča koja prikazuje Požegu kao grad hedonizma i uživanja, jer naše područje se povezuje s vrhunskim vinima, bogatom tradicijom i gastronomijom. Cijela naša županija se povezuje s vrhunskim vinima, sa sjajnom gastronomijom, s  jelima koja su uistinu poznata nadaleko, a  koja se kroz Muzej u loncu još više populariziraju vraćajući delicije iz 18 i 19 stoljeća rekonsturirane u današnjim uvjetima na velika vrata. Tu je naša poznata slavonska gastronomija, ali i gostoljubivost te jedna prirodna potreba građana za uživanjem u životu.  Jer, kakva god bila  teška situacija, možemo reći da su u Požegi kafići i terase uvijek pune , čak i u popodnevnim satima, Požega ima svoju špicu kakvu nitko osim Zagreba nema i doista naši ljudi znaju uživati u svom gradu i zajedničkim susretima. A to treba iskoristiti i pokazati i drugima. Zato smo upravo Požegu plasirali kroz priču o gradu okusa jer u bilo koje doba da ovdje dođete, možete okusiti i osjetiti sve blagodati – bio to med, vino, kesteni, jabuke, voćne rakije, kuleni i ostale delicije – svaka sezona, svako razdoblje, razdoblje je za uživanje.

Primjetno je kako se doista otvorio prostor zajedništva, jedna nova dimenzija senzibiliteta prema zbivanjima u gradu jer  ljudi, bilo kao sudionici bilo kao konzumenti, sve radije dolaze i sve bolje prihvaćaju ponuđene sadržaje…
Drago mi je da ste do primjetili jer to je uistinu bitan dio priče koji od početka njegujemo – želimo u grad donijeti osjećaj zajedništva u smislu da i ugostiteljski objekti, KUD-ovi, kulturne ustanove i institucije, sportske i druge udruge, da svi zajednički sudjelujemo i radimo uključeni u priču. Naravno da takva pozitivna atmosfera daje rezultate, a najvažnije je kada to i gost osjeti. Na zajedništvu konstantno radimo i naša vrata otvorena su i za pojedince i udruge i to ne samo požeške već surađujemo s cijelom županijom. Požega kao centar županije tu ulogu može izvrsno odraditi kako bi gost koji dođe bio ne samo u gradu Požegi već osjetio i vidio  i sve ono što imamo na području županije.

Dobar test, iskušenje za sve, bio  je Aurea Fest. Unatoč svim okolnostima i nemilosrdnom vremenu, Festival festivala zadobio je naklonost mnogih?
Da, mislim da smo tu napravili jedan pozitivni zaokret i ljudi su vrlo lijepo reagirali , uglavnom su  ostali s lijepim utiscima.  Naravno da smo početkom godine bili svi malo skeptični zbog sedam dana i naravno da je teško  u današnje vrijeme krize nešto sedam dana održati i napraviti priču koja će kroz sve te dane doista veseliti ljude. Ali kao što ste rekli, bez obzira na kišu i kišobrane koji su postali i svojevrstan brend festivala, ljudi su dolazili, stajali i gledali programe od početka do kraja. To je velika stvar, znači da je za svakog po nešto bilo u tim  programima – od najmlađih do najstarijih, od onih koji više vole urbani do onih koji više vole tradicionalni glazbeni i umjetnički izričaj. Vjerujem kako ćemo kroz slijedeće godine samo potvrđivati tu kvalitetnu priču i dobiti još više gostiju i poklonika festivala u grad.

Dobar vjetar u krila dobile su tako i ostale manifestacije  jer evo, kako sam rekla, najavljuju nam se grupe gostiju. Upravo stoga spajamo sadržaje kako bi ponuda bila što bogatija -netko voli koncert, netko voli gastronomsku ponudu, netko rukotvorine- stoga je tako i 8. studenog kada je Kestenijada, Bučijada i Martinje, kada nudimo okuse jeseni u Požegi. To je upravo ono čemu stremimo – slike, okusi i mirisi koji su izazov za sva naša osjetila.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn