TZ BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE: Radni sastanak Savjeta projekta Okusi hrvatske tradicije | Slavonski.hr

TZ BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE: Radni sastanak Savjeta projekta Okusi hrvatske tradicije

Datum objave: 06. 4. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

DSC01375

NOVA GRADIŠKA – Gastronomija je, pokazala su istraživanja, sve značajniji motiv putovanja i bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta turističkom destinacijom. Ona je i važan dio identiteta, kulture, baštine i običaja određenog prostora, s čim upoznaje i sjajan projekt Okusi hrvatske tradicije, priča čiji je cilj unapređenje ponude tradicijske kuhinje u ugostiteljskim objektima, te razvoj eno-gastro turizma. Progovorili su o tome i članovi nacionalnog Savjeta projekta na radnom sastanku u domaćinstvu Turističke zajednice Brodsko posavske županije održanom u novogradiškom Pansionu Slavonski biser, jednom od nositelja standarda Okusi hrvatske tradicije.

U svijetu u kojem je sve uglavnom slično- konfekcijsko i bezlično, različito dobiva na cijeni. Lokalno, izvorno, tradicijsko, s okusom i mirisom bakine kuhinje, kakvu, sve češće, u sve većem broju, traže turisti. Jer, kao dio identiteta, kulture, baštine i običaja , gastronomija je i iznimno važna sastavnica turističke ponude određenog prostora. Osim toga, hrana je najlakši i najugodniji način na koji možete upoznati destinaciju. „Puca“ na to i projekt Okusi hrvatske tradicije, zajednička „priča“ koja se realizira u partnerskom odnosu Županijskih-lokalnih Turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 , čiji je osnovni cilj unapređenje ponude tradicijske kuhinje u ugostiteljskim objektima i razvoj eno- gastro turizma.

Uz izgradnju jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata-nosioca standarda , stvaranje kontinuiteta i održivosti, postizanje izvrsnosti inovativnosti, te u konačnici, oblikovanje tematskih restorana, restorana s tradicijom, riječ je, zapravo o izgradnji zajedničkog identiteta za doživljaj lokalnih jela, pića i proizvoda uz svojevrsno obećanje gostima da ih u označenim objektima čekaju izvornost i tradicija. U susret potencijalno sjajnoj turističkoj sezoni, o dosadašnjoj realizaciji projekta, novom vizualu, novim sadržajima i novim aktivnostima, razgovaralo se, ovih dana, na radnom sastanku nacionalnog Savjeta, održanom u domaćinstvu Turističke zajednice Brodsko posavske županije, u novogradiškom Pansionu Slavonski biser, nosiocu standarda Okusi. U drugu će fazu sjajne priče s iznimnim turističkim potencijalom, ukupno 109 objekata s područja čak 10 županija, a plan je, do kraja godine, okupiti i ostale.

DSC01379

Jer, riječ je, uistinu, o nacionalnom projektu, koji će imati smisla samo ako su i svi akteri umreženi. Na sreću, istaknula je na sastanku, u ime domaćina, direktorica TZBP županije, Ružica Vidaković, “ uz prvih 13 označenih standardom, sve je više i drugih naših ugostitelja svjesno potrebe za kvalitetnim marketinškim pozicioniranjem i predstavljanjem, kakvo projekt i nudi. Važno im je, stoga poručiti kako ih pridruživanje neće financijski ništa koštati, jer, logistika je posao turističke zajednice, a i način je to na koji im vraćamo sve ono uplaćeno. Osim toga, uz gastronomiju, priča je ovo kojom dobivaju i poljoprivreda i kultura, priča o održivosti koja, dokazano, pomaže u brendiranju i stvaranju prepoznatljivosti.“, zaključila je direktorica Turističke zajednice Brodsko posavske županije. Ipak, da bi ušli u probrano društvo ugostiteljskih objekata okupljenih u projektu Okusi hrvatske tradicije, važno je zadovoljiti pravilnik. Jer, zna se što znači Standard Okusa, pa, onda, sve to, na pravi način predstaviti i, na kraju ,i tržišno provjeriti.

„Iako, za sada, stvari idu jako dobro, priča je to koja, naprosto, traži umrežavanje. Upravo stoga, planiramo i dalje nastaviti zajedno. Zajedničkim radnim sastancima svaka tri mjeseca, ali i zajedničkim nastupima na velikim manifestacijama. Za sada, bit će to varaždinski Špancirfest u kolovozu, Dani hrvatskog turizma na Hvaru u  listopadu, a, vrlo vjerojatno i zagrebački Advent. Osim toga, iduće godine planiramo po svim županijama organizirati i revije tradicionalne gastronomije, na kojima će, svaka od županija, imati priliku na pravi način svima ostalima predstaviti specifičnosti vlastite lokalne i regionalne kuhinje. Kako bi priča s okusima i mirisima tradicije stigla i do gostiju, s predstavnicima turističkih zajednica kreiramo paket aranžmane i gastro ture koje ćemo ponuditi svim turističkim agencijama, želeći kontinent, što prije, učiniti prepoznatom i poželjnom destinacijom.“, upoznao je sa zaključcima sastanka Savjeta, direktor projekta, Borislav Šimenc. Na, za novinare zatvorenom, radnom sastanku Savjeta, uz predstavnike domaćina, TZBPŽ i TZ Nova Gradiška, sudjelovali su i predstavnici Turističkih zajednica Varaždina, Požeško slavonske, Krapinsko zagorske i Zagrebačke županije.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: S. T.

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn