TRODNEVNA ŠKOLSKA EKSKURZIJA – Nezaboravni zlatni otok Krk za medicinare srednje škole iz Pakraca | Slavonski.hr

TRODNEVNA ŠKOLSKA EKSKURZIJA – Nezaboravni zlatni otok Krk za medicinare srednje škole iz Pakraca

Datum objave: 03. 5. 2018. | Kategorija: Društvo

naslovna

PAKRAC- Učenici Srednje škole Pakrac, smjer medicinski tehničari nedavno su bili na trodnevnoj školskoj ekskurziji. Učenici iz Požege, Pakraca, Nove Gradiške, Našica i Garešnice, njih 29, posjetili su treći po veličini hrvatski grad Rijeku te proveli dva nezaboravna dana na zlatnom otoku Krku.

Prvo odredište bio je Astronomski centar Rijeka gdje su učenici obišli Planetarij i Zvjezdarnicu. Nalazi se na brdu Sv. Križ koje se smatra najstarijim arheološkim lokalitetom u Rijeci, od ožujka 2006. godine preventivno zaštićenim kao kulturno dobro Republike Hrvatske, najveća je investicija u tehničku kulturu u Hrvatskoj. Centar je rekonstruirana vojna utvrda iz 2. svjetskog rata, a s riječke zvjezdarnice otkrivene su dvije promjenjive zvijezde. To je ujedno prvi i jedini astronomski centar u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij s jedinim digitalnim planetarijem u Hrvatskoj. Nakon toga, u samom gradskom središtu dočekao ih je vodič Goran koji im je pokazao izložbu Muzeja grada Rijeke Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda.

nn

Prvi torpedni uređaj lansiran je 1866. godine u Riječkom zaljevu. Šetnju Rijekom i slobodno vrijeme učenici su iskoristili za okrjepu nakon čega je slijedio obilazak Svetišta Majke Božje Trsatske na brdu Trsat. To je najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj. Prema narodnoj tradiciji i pisanim kronikama, na trsatsko brdo 10. svibnja 1291. na čudesan je način iz Nazareta stigla rodna kuća Blažene Djevice Marije. Na tome mjestu kuća je boravila tri godine i na jednako čudesan način prešla u talijanski gradić Loreto gdje se i dan danas nalazi. Taj događaj se toliko dojmio tamošnjeg naroda da su ljudi odmah počeli hodočastiti na trsatsko brdo. S tim je dan u Rijeci i završio te se zaputilo prema hotelu u Omišlju na otoku Krku.

Drugi dan učeničke ekskurzije bio je rezerviran za obilazak znamenitosti otoka Krka, a prva stanica, ujedno i najvažnija, je bila selo Jurandvor nedaleko Baške gdje je u crkvici Svete Lucije pronađena Bašćanska ploča – krsni list Hrvata. Voditeljica Dana je u okruženju romaničke crkvice učenicima ispričala sve što do sad već nisu znali o toj ploči. Natpis je uklesan glagoljicom na ploči od bijeloga vapnenca u 13 redaka, gotovo 100 riječi. Govori o tome kako hrvatski kralj Zvonimir daruje neku „ledinu“ (zemlju) Svetoj Luciji (u Jurandvoru kod Baške na otoku Krku). Glagoljica Bašćanske ploče ide u prijelazni tip između oble i uglate glagoljice. Gornjim rubom teče istaknuta bordura s ornamentalnim motivom lozice u istoj stilizaciji na ukrašenim dijelovima crkvene arhitekture na hrvatskoj obali u kasnom 11. i 12. st. Izvorno je bila lijeva pregradna ploča odnosno plutej na kamenoj crkvenoj pregradi, koja je dijelila redovnički kor pred oltarom od vjernika u crkvenoj lađi u benediktinskoj crkvi Svete Lucije u Jurandvoru kod Baške na otoku Krku. Taj su dan još obišli franjevački samostan na otočiću Košljunu do kojeg su došli brodom iz Punta te staru gradsku jezgru grada Krka, dom velikaške obitelji knezova Krčkih – Frankapana.

n1

Prijepodne trećeg i posljednjeg dana učenici su iskoristili za obilazak impozantnog arheološkog lokaliteta Mirine – Fulfinum nekoliko kilometara od Omišlja u neposrednoj blizini današnjeg Jadranskog naftovoda – JANAFA. Naime, u uvali Sepen, nastao je u prvom stoljeću poslije Krista novoplanirani, antički rimski grad Fulfinum za potrebe veterana careva Flavijevaca. Municipium Flavium Fulfinum realiziran je prema tada uhodanoj urbanističkoj shemi: na ravnom prostoru u pravokutnoj mreži komunikacija. Maritimno pogodna uvala omogućila je izgradnju dobro zaštićene luke, a plodno polje s obiljem vode podlogu sudjelovanju grada u životu klasične antike.

m1 m2

Grad je posjedovao sve osnovne pretpostavke ovakvom načinu života; forum s kapitolijem i gradskom bazilikom, lučke instalacije s trgovačkim kvartom uz more, terme, prigradske komunikacije s grobljima i dvije faze vodovoda. Tijekom rasapa antičke civilizacije Fulfinum je vjerojatno bio jedna od prvih žrtava – zamišljen kao grad vrhunskih civilizacijskih dosega, otvoren i nježan, osjetljiv na najmanje udare u standard urbanog života koje donosi nesigurnost kasne antike, dočekao je njen zaton zajedno sa svojim civilizacijskim tvorcem. Na periferiji antičkog grada, nastao je u V. st. impozantan ranokršćanski kompleks Mirine, koji se povezuje s benediktinskom opatijom sv. Nikole. Sačuvana je impresivna crkva, križnog tlocrta sa simboličnim intimnim klaustrom i ranokršćanskim grobljem. Prije povratka u Slavoniju, učenici su se osvježili na rivi u Njivicama te svratili u obilazak akvarija u Crikvenici. Ispunjeni dojmovima i mobitela prepunih fotografija učenici su u kasnim popodnevnim satima pristigli svojim kućama, a ostatak priče, kao uvijek, neka ispričaju fotografije.

TEKST: B. M.       FOTO: B.M.

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn