SVETOSAVSKA AKADEMIJA U POŽEGI – Proslavljen praznik Sv. Save i 200. obljetnica rođenja Petra Preradovića | Slavonski.hr

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U POŽEGI – Proslavljen praznik Sv. Save i 200. obljetnica rođenja Petra Preradovića

Datum objave: 27. 1. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – U organizaciji Pravoslavne crkvene parohije Požega u Gradskom kazalištu Požega održana je svečana akademija povodom praznika Sv. Save i 200. godišnjice rođenja pjesnika Petra Preradovića.Prva je to Svetosavska akademija u Požegi od davne 1935. godine.

Uvodni govor održao je domaćin, paroh požeški protojerej Aleksandar Bjelić, a okupljenima su se obratili i episkop pakračko-slavonski Jovan, prof. dr. Kiril Feferman s Univerziteta Ariel iz Izraela, te protojerej Kiril Tatarka iz Mađarske koji je održao i Svetosavsku besjedu. Svečanu akademiju svojom nazočnošću uveličali su gosti, požeški gradonačelnik Darko Puljašić sa suprugom te u ime požeškog biskupa Ivica Žuljević, svećenik Požeške biskupije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Danas je poseban dan za ovu parohiju požešku da smo se sabrali u ovolikom broju povodom najvećeg praznika za nas Srbe pravoslavce, naše slave Svetog Save. Pogotovo je velika radost za nas Požežane da ove godine požeška parohija proslavlja 250 godina od svog osnivanja, a radost je tim veća jer još od davne 1935 godine ovdje nije bila održavana svečana akademija,” naglasio je uvodno protojerej Aleksandar Bjelić, posebno zahvalivši pri tom Gradu Požegi i požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Ovdje je veliki dan, da se od 1935 godine nismo okupljali na praznik Svetog Save i evo poslije tolikih godina, ovdje smo zajedno što govori najviše o onim godinama, ne toliko pred sam Drugi svjetski rat, i u samom Drugom svjetskom ratu, koliko o onim godinama poslije tog rata, kada su takve rane trebale da se zaliječe, kada je trebalo baš ovakvim događajima narodna duša da se zaliječi i utješi – međutim, nažalost, upravo je ovoga nedostajalo. I upravo zato mislim kako je ovo veliki dan, a posebno zahvaljujemo za priliku da se okupimo ovdje u kazalištu grada Požege i da ovom našom večeri i doprinesemo kulturnom i duhovnom životu Požege,” rekao je episkop Jovan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Upravo na kulturnom planu, kako je najavio, u studenom ove godine u Londonu će biti organizirana prezentacija biblioteke Episkopije pakračko-slavonske koja je druga biblioteka u svijetu po broju ranih južnoslavenskih tiskanih knjiga te sadržava i čuvenu rukopisnu zbirku uz četiri tisuće knjiga iz 18., 19., i 20. vijeka.U kulturno-umjetničkom programu akademije nastupile su Olga Bjelić i Irina Khramova koje su izvele “Podmoskovske večeri”, Svjetlana Spajić koja je pročitala stihove Petra Preradovića te otpjevala obredne pjesme iz Zapadne Slavonije i sporan Ana Marković Malbaša koja je uz glasovirsku pratnju Dinka Blagojevića izvela Himnu sv. Savi.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn