SVEČANO OBILJEŽAVANJE – Obilježena 13. obljetnica osnutka Središta za obuku i doktrinu logistike Požega | Slavonski.hr

SVEČANO OBILJEŽAVANJE – Obilježena 13. obljetnica osnutka Središta za obuku i doktrinu logistike Požega

Datum objave: 09. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U vojarni 123. brigade u Požegi danas je svečanim postrojavanjem pripadnika Središta za obuku i doktrinu logistike obilježena 13. godišnjica od osnutka ovog središta.

Nazočnim pripadnicima i zapovjednicima postrojbi, roditeljima poginulih branitelja, predstavnicima policije , izaslaniku zapovjednika zapovjedništva za potporu brigadiru Ivanu Jušiću te predstavnicima općina, gradova i županije prigodnim riječima obratio se zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike i zapovjednik vojarne 123. brigade pukovnik Mato Tomašević. „Prvu obuku vojnika u vojarni 123. brigade HV-a počeli smo provoditi u svibnju 1992.godine kada je osnovan centar za obuku i odgoj vojnika Požega koji je preustrojima više puta mijenjao ime ali uvijek s istom zadaćom, obuka ročnika pješačke specijalnosti.Stavljanjem služenja redovnog vojnog roka u mirovanje i spajanjem triju postrojbi Središta za obuku pješaštva Požega, središta za obuku prometnih specijalnosti i Središta za obuku logističkih specijalnosti Zagreb, 2005. godine ustrojeno je Središte za obuku i doktrinu logistike s misijom osposobljavanja pripadnika oružanih snaga za obnašanje dužnosti i zadaća u funkcijama na području logistike te razvoju doktrina logističkih službi i naučenih lekcija.Do ustroja središta obučeno je preko 87 tisuća ročnika kroz 66 naraštaja.U samom središtu u proteklom periodu od 13 godina kroz proces obuke i školovanja osposobljeno je preko 14 tisuća pripadnika oružanih snaga RH i stranih oružanih snaga iz Litve, Crne Gore, Mađarske i Slovenije.Također imamo izvrsnu suradnju u procesu obučavanja i pripadnika drugih ministarstava poput ministarstva unutarnjih poslova i ministarstva zdravlja.“

Zapovjednik vojarne 123.brigade, pukovnik Mato Tomašević napomenuo je da se u proteklih godinu dana uspješno provelo preko 80 obučnih događaja i osposobilo 1000 polaznika te da će se u narednom periodu obučavati pripadnici vojske BiH, vojske Kosova te pripadnici vojske Poljske.

Nakon podjele nagrada i pohvalnica te poticajnim mjerama časnicima i dočasnicima Središta za obuku i logistiku Požega, u ime zapovjednika zapovjedništva za potporu general bojnika Mladena Fuzula nazočnima se kratko obratio izaslanik brigadir Ivan Jušić.

„U prigodi kao što je ova, valja se prisjetiti i onih koji su nam omogućili da danas možemo biti postrojeni ovdje u vojarni 123.brigade, jer prije 27 godina u istoj vojarni su bili postrojeni neki drugi vojnici.Većina nas osim punog srca ništa drugo nismo ni imali, no nakon 27 godina jučer smo proslavili Dan neovisnosti RH zahvaljujući vama i svim onima koji među nama danas nisu.I u ovoj prigodi kao i svim drugim prigodama red se prisjetiti onih koji su dali svoje živote za domovinu Hrvatsku među inima posebno pripadnika 123. brigade.Čestitam vam 13.obljetnicu osnivanja središta u ime svih pripadnika zapovjedništva za potporu i u svoje osobno ime.“

Ovom prigodom položen je vijenac te su zapaljene svijeće na spomen obilježju vojarne 123.brigade Hrvatske vojske, a potom je služena sveta misa u vojnoj kapelici Svetog Ivana Krstitelja.

TEKST: A. Nedela       FOTO: A. Nedela

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn