STOTI ROĐENDAN– Baka Ika Miletić iz Gradca danas je proslavila stoti rođendan | Slavonski.hr

STOTI ROĐENDAN– Baka Ika Miletić iz Gradca danas je proslavila stoti rođendan

Datum objave: 22. 3. 2016. | Kategorija: Susreti

IMG_1787

PLETERNICA / GRADAC – Baka Ika Miletić iz Gradca  navršila  je danas 100 godina. Još uvijek pokretna baka stogodišnjakinja najstarija je stanovnica u pleterničkoj župi i na području grada Pleternice.

Ika je rođena u Lici i u zaseoku Lipač, pokraj Svetog Roka. Djevojački se prezivala Krpan, a udala se u Miletića gaj u kojem su živjeli svi Miletići. U Slavoniju  i to u  Slavonski Brod, doselili su 1950. godine kada se rodio i njezin sin Pavo. Pavo  i danas zajedno sa suprugom, bakinom snahom Dragicom koja je učiteljica u obližnjoj Područnoj školi u Gradcu brine o Iki.  Uz pavu Ika ima još dva sina, a kako je suprug radio na željeznici kao kondukter život je provodila kao vrijedna domaćica.Od Dragice i Pave doznajemo kako je baka Ika do prije tri godine obrađivala vrt i ukuhavala zimnicu. Živjela je sama u svojoj kući, ali teret godina učinio je svoje pa je morala ipak kod sina i snahe.

IMG_1776

“Baku služi zdravlje ali pomalo već zaboravlja. Još uvijek vrlo dobro vidi i rado gleda televiziju. Pokretna je, sama odlazi u kupaonicu, no sve smo prilagodili kako odgovara njenim potrebama,” rekla je Dragica dodajući kako su baku prije 15-tak godina vozili i u rodni kraj, Sveti Rok, na proslavu blagdana Rokova. “Krenuli smo ujutro u tri sata kako bi stigli na svetu misu. Pripremala se ona za taj put, pohala je i meso, pekla kruh. Bila je radosna i jedva je dočekala da se pojavi njena Lika. Kad smo došli blizu Svetog Roka, na kojeg je pucao pogled, rekla nam je da stanemo. Izašla je iz auta, sva ushićena pogledala u ljepotu tog kraja i zapjevala je neke stare pjesme koje je pjevala kao djevojčica dok je čuvala ovce. Nismo nikad čuli da je pjevala te pjesme, više se niti ne sjećamo koje su to bile, ali baka je uživala u svojim uspomenama,” priča Dragica.
Baka Ika imala devetero braće i sestara ali nitko nije doživio tako duboku starost. Proživjela je vrijedna i dobrodušna Ika stoljeće teških ali i lijepih godina, pa u krugu svoje obitelji dočekala visoki rođendan. Sretno i živjela!

TEKST: S. Pok      FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn