STANJE PRIPRAVNOSTI – Nasipi su ojačani no kiša koja pada i dalje zabrinjava | Slavonski.hr

STANJE PRIPRAVNOSTI – Nasipi su ojačani no kiša koja pada i dalje zabrinjava

Datum objave: 16. 5. 2014. | Kategorija: Društvo

IMG_4085

POŽEGA-  Obilna kiša koja već nekoliko dana ne prestaje uzrokovala je poplave i izlijevanje Orljave i Veličanke na većem dijelu Požeštine. Stožer za zaštitu i spašavanje, vatrogasci i brojni volonteri protekle noći smanjili su vodenu opasnost, no stanje je i dalje ozbiljno, izvjestio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

“Na teren smo izašli jučer već oko 18 sati u Mihaljevce i Dervišagu i već tada je stanje bilo iznimno ozbiljno. Sinoć je  sazvan i  Stožer za zaštitu i spašavanje na kojem su sudjelovali svi  važni čimbenici  za sigurnost u gradu u ovakvim situacijama. Tijekom noći u  velikoj mjeri  spriječili smo opasnost za Požegu, odnosno izlijevanje rijeke Orljave u Industrijskoj ulici ispod mosta kod Autobusnog kolodvora i više nizvodno. Oko 5 sati dobili smo informaciju da vodostaj u jednom dijelu pada, ali u Babinom viru smo imali  situaciju da se Orljava vraćala natrag kroz kanal i nismo mogli spriječiti izlijevanje. Na lijevoj strani Orljave u pravcu Vidovaca kod mosta je bio zatvoren promet tijekom noći i izlijevanje. Sada smo dobili  informacije da je i na desnoj strani kod nasipa u tom dijelu došlo do prelijevanja. Imali smo problem i na potezu Vojne ceste i prijetnje prema Sajmištu gdje smo napravili potrebne predradnje ukoliko vodostaj nastavi rasti, ali sada je najveći problemu Dervišagi jer tamo su kuće poplavljene, a isto tako i u Babinom viru su poplavljene obiteljske kuće. Ojačani su  nasipi no zabrinjava nas što kiša ne prestaje i tijekom dana ponovo ćemo održati sastanak sa Stožerom te dogovoriti daljnju koordinaciju i dežurstva i sve što je potrebno u ovakvim situacijama ako bude dalje rastao vodostaj,” izvjestio je gradonačelnik Neferović.

IMG_4103

Noćašnja akcija uspješno je koordinirana od strane JVP, DVD-ova koji su se uključili i s područja Kutjeva i Kaptola, te djelatnika gradskih tvrtki Komunalca i Tekije. Gradonačelnik će se tijekom dana sastati i s predstavnicima mjesnih odbora radi daljnje organizacije, a građanima je poručio da prate upute od strane Ministarstva unutarnjih poslova i ostalih službi. Tri gradske osnovne škole za koje je nadležan Grad Požega tijekom današnjeg poslijepodneva neće imati nastavu.

TEKST: S. Pok   FOTO: S. Pok/ Gojko Novak

 

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn