SREDIŠTE ZA TEMELJNU OBUKU U POŽEGI – Novi naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju | Slavonski.hr

SREDIŠTE ZA TEMELJNU OBUKU U POŽEGI – Novi naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Datum objave: 11. 5. 2018. | Kategorija: Društvo

naslovna

POŽEGA – U Središtu za temeljnu obuku u Požegi  danas je počela obuka vojnog osposobljavanja za 22. naraštaj ročnika –  149 ročnika i 29 ročnica.
 
U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu «Fran Krsto Frankopan», Hrvatske kopnene vojske u Požegi danas je započela  obuka 22. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u OS RH te provedba dragovoljnog vojnog osposobljavanja kandidata za časnike i dočasnike zdravstvene službe. Služenje je započelo prihvatom ročnika i potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

U ovom naraštaju prihvaćeno je 171 ročnika, od čega 142 ročnika i 29 ročnica. Na obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja kandidata za časnike i dočasnike zdravstvene službe pristupilo je osam ročnika, od čega četiri ročnice. Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja.

m1 m2

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u  Središtu za temeljnu obuku. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni 123. brigade HV-e” u Požegi, a druga faza obuke provodi se u vojarni 123. brigade ˝Požega˝ u Požegi, Logističkom vježbalištu „Glavica” i na strelištu „Novo Selo”. Treća faza obuke u trajanju od jednog tjedna provodi se ponovo u vojarni 123. brigade ˝Požega˝ u Požegi. Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika. Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva čime ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

nn

Završetak obuke i otpust ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju planiran je 6. srpnja 2018. godine, a ročnika kandidata za časnike i dočasnike zdravstvene službe 1. lipnja 2018. godine. Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do 2018. godine, obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja uspješno je završilo 7315 ročnika.

TEKST: S. P. /morh.hr      FOTO: OSRH

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn