SREDIŠNJI PROGRAMI 52. BRODSKOG KOLA – Paula Budiš iz Podsuseda najljepša je Hrvatica u narodnoj nošnji | Slavonski.hr


SREDIŠNJI PROGRAMI 52. BRODSKOG KOLA – Paula Budiš iz Podsuseda najljepša je Hrvatica u narodnoj nošnji

Datum objave: 13. 6. 2016. | Kategorija: Susreti

02

SLAVONSKI BROD -  Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva turizma u Slavonskom Brodu proteklog su vikenda, od 10. do 12. lipnja održani središnji programi 52. Brodskog kola – najstarije smotre izvornog folklora u Hrvata. Svu raskoš i bogatstvo hrvatske tradicijske baštine kroz pjesmu, folklorne plesove, običaje i stoljetne narodne nošnje u baroknoj Tvrđavi Brod prikazalo je u svojim nastupima više od 40 kulturno umjetničkih društava i više od tisuću folkloraša iz svih krajeva Hrvatske i susjedne BiH, u čemu je uživalo nekoliko tisuća Brođana i njihovih gostiju.

Vrhunac smotre bila je tradicionalna revija i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji, a za tu titulu i ove godine borilo se 26 prekrasnih djevojaka koje su dopratili Hrvatski sokoli iz Osijeka. Stručni ocjenjivački žiri sastavljen od vrsnih etnologa i čuvara hrvatske narodne baštine imao je težak zadatak odabrati najljepšu, a to je ove godine 17-godišnja Paula Budiš iz Podsuseda (Zagrebačka županija), članica KUD-a Klas, odjevena u svadbenu susedgradsku nošnju staru više od stotinu godina.  Pauli je lentu i titulu predala prošlogodišnja pobjednica Marijana Dominiković iz Tolise. No, nagrađeno je još šest djevojaka. Tri druge pratilje su Ivana Vašarević iz Ličkog Lešća, Marija Petričević iz Divoševaca i Julija Dujak iz Koliba (BiH), a tri prve pratilje Ivana Maruševec iz Maruševca, Marija Kvesić iz Jara (Široki Brijeg) i Tea Kuprešak iz Županje.

Reviji najljepših hrvatskih narodnih nošnji prethodila je tradicionalna, 52. smotra izvornog folklora Brodsko posavske županije  Šokadijo sve ti je na glasu, tijekom koje je 16 folklornih skupina oduševilo spletom plesova izvornog folklora slavonske Posavine.
U revijalnom dijelu smotre izvorne folklorne plesove, pjesme i napjeve potom su prikazali i gosti iz Vrgorca, Repušnice, Lasinja, Obrovca Sinjskog, Petrinje, Podsuseda, Maruševca i Širokog Brijega. Dan prije u Folklornoj večeri na pozornici Kazališno koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić nastupilo je osam kulturno umjetničkih društava iz Nove Gradiške, Drežnika, Hrvaca, Gospića, Slavonskog Broda i Koraća (BiH), te dvoje pučkih zabavljača – Mata Baboselac i Marica Grgurević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U petak, 10. lipnja održan je i tradicionalni svečani koncert Folklornog ansamba Broda i njihovih gostiju iz Vinkovaca, Đakova i Osijeka pod naslovom „Šokačka se grana vije“. Na koncertu nastupili FAB-ovci svih uzrasta, njih više od stotinu.  Svako društvo predstavilo se s dvije koreografije, pa smo tako vidjeli nastup KUD-a Šumari iz Vinkovaca, KUD-a Tena iz Đakova, HKUD-a Osijek 1862 iz Osijeka te domaćina Folklornog ansambla Broda.

Kao jedan od pratećih programa središnjeg dijela smotre Brodsko kolo i ove je godine organizirana konjogojska manifestacija Bijelo biserje Slavonije. Ulicama grada Slavonskog Broda prodefiliralo je 14 svečanih svatovskih zaprega iz cijele Slavonije, a najatraktivnijom je proglašena zaprega Andrije Obrovca iz Đakovačkih Selaca. Najupareniji par bio je onaj Tomislava Ivića, dok je najizvornijom proglašena zaprega Marka Sekulića iz Slavonskog  Kobaša. Publika je pak najljepšom proglasilo zapregu Ivana Lucića iz Ruščice, a stručni žiri pak zapregu Marija Maričića iz Stružana.

„Izuzetno sam zadovoljan i oduševljen. Lijepo je biti organizator kad nam je ovaj glavni program smotre održan u ovom prelijepom okruženju barokne Tvrđave Brod, a imali smo i lijepo vrijeme. Ljudi su sretni i veseli, što u ovim pomalo deprimirajućim vremenima dobro dođe svima, da se malo odmorimo i uživamo u ljepoti hrvatske tradicije i bogate narodne baštine koju su nam ostavili naši stari. Raduje me i činjenica da ima još puno mladih koji čuvaju od zaborava naslijeđene vrijednosti hrvatskog naroda“, rekao je na kraju Josip Perčević, predsjednik FAB-a i glavni organizator smotre zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji. Sve je završilo velikim Brodskim kolom koji su na tvrđavskom trgu, ispred kapele svete Ane, raspleli svi sudionici programa ali i posjetitelji najstarije smotre folklora u Lijepoj Našoj, a koja će se nastaviti s još nekoliko tradicionalnih programa do kraja godine.

TEKST: Ivica Vlašić     FOTO: I. Vlašić

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn