ROĐENDAN GRADSKOG MUZEJA POŽEGA – Izložba fotografija Janka Belaja "790 godina Požega u oku" | Slavonski.hr

ROĐENDAN GRADSKOG MUZEJA POŽEGA – Izložba fotografija Janka Belaja “790 godina Požega u oku”

Datum objave: 05. 12. 2017. | Kategorija: Kultura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – U Gradskom muzeju Požega otvorena je izložba fotografija Janka Belaja iz Zagreba “790 godina Požega u oku” te predstavljen prigodni kalendar za 2018. godinu. Time je obilježena 790 obljetnica prvog pisanog spomena Požege te otvoren i projekt priprema obilježavanja 800. obljetnice.

Izložbom fotografija Janka Belaja i kalendarom do 2027 godine pod nazivom “790 godina Požega u oku”Požega obilježava 790 godina od prvog pisanog spomena, a Gradski muzej Požega svoj 93 rođendan. Na kalendaru za 2018. godinu odabrano je 12 najsnažnijih i tehnički savršenih Belajevih fotografija koje će biti podsjetnik svima, sve do 2027 godine.

“Željeli smo kroz snažnu crno-bijelu formu umjetničke fotografije uz pomoć svjetskih priznatih Rudinskih glava, suvremenika ove obljetnice kao naših vodiča kroz prostor i vrijeme osvijestiti poznate i nepoznate vizure naše Požege. Željeli smo pomoć umjetnosti isprovocirati sami sebe s pitanjem – poznajemo li mi uopće ovaj naš grad? Znače li nam što ovi motivi na fotografijama, govore li nam što, što mi njima govorimo u prolazu. Ovo je izložba fotografija, ali i više od izložbe.To je izložba kojom smo željeli potaknuti sve naše sugrađane na promišljanje, što nama znači ovaj grad koji ima tako respektabilno veliku obljetnicu svog prvog pisanog spomena. S obzirom na to da ubrzano jurimo ka 800-toj obljetnici koja je doista velika obljetnica, cilj izložbe je potaknuti nas da razmislimo na koji način bismo mogli doprinijeti ovog gradu u smislu podizanja kvalitete života, kulture, umjetnosti, u smislu uopće ugodnijeg života,” rekla je ravnateljica muzeja Maja Žebčević Matić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Trebalo je proučiti Požegu i njenu povijest za ovakvu izložbu. Rudinske glave uz to vrlo su inspirativne, u ovom projektu sebe doživljavam kao dokumentaristu određene kazališne predstave u kojoj su Rudinske glave glumci – pripovjedači priče, a scena je Požega i njezini detalji. Na publici je da odabere kakve priče su oni ispričali,” rekao je autor fotografija,poznati zagrebački fotograf Janko Belaj. Izložbu je otvorio gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Čast mi je biti gradonačelnikom grada koji ove godine slavi 790 obljetnicu pisanog spomena. Ova izložba, Rudinske glave, doista na jedinstven način pozivaju sve nas da preispitamo svoj odnos prema gradu, svoj odnos prema kulturi, razvoju i budućnosti. Pozivaju nas da damo svoj doprinos kako bi unaprijedili grad za nas, za one koji dolaze. Što je Požega za mene? Požega je za mene ljubav -moja obitelj, moji prijatelji i vi dragi sugrađani – ljubav za koju se vrijedi potruditi,” rekao je gradonačelnik Puljašić.Izložba će biti otvorena do 18. siječnja, a u tih mjesec i pol dana posjetiteljima će biti ponuđen niz popratnih, interaktivnih sadržaja.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn