REVITALIZACIJA ŽELJEZNIČKOG PROMETA – "Želimo učiniti korak naprijed u rješavanju prometne izoliranosti" | Slavonski.hr

REVITALIZACIJA ŽELJEZNIČKOG PROMETA – “Želimo učiniti korak naprijed u rješavanju prometne izoliranosti”

Datum objave: 14. 2. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Tema konferencije za medije požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića bila je revitalizacija željezničkog prometa na području Požeško-slavonske županije te povezivanje s drugim županijama; Sisačko-moslavačkom, Virovitičko-podravskoj te Bjelovarsko-bilogorskom. Konferencija je održana danas u Uredu župana u Požegi, a revitalizacija se odvija, kako je župan naveo, kroz više aktivnosti na području suradnje Hrvatskih željeznica, ministarstava i lokalne samouprave.

Pakračkom prugom ponovo je uspostavljen željeznički putnički promet. Od 5. veljače u promet je uvedeno 13 vlakova; dva vlaka vozit će na relaciji Virovitica – Banova Jaruga – Virovitica, devet vlakova na relaciji Daruvar – Pakrac – Lipik – Banova Jaruga – Lipik – Pakrac – Daruvar, a dva vlaka namijenjena prvenstveno prijevozu studenata vozit će petkom na relaciji Zagreb GK – Lipik – Pakrac – Daruvar – Virovitica i nedjeljom na relaciji Virovitica – Daruvar – Pakrac – Lipik – Zagreb GK.

“Najvažnija tema kojom se želim baviti na ovoj konferenciji za medije su aktivnosti koje je Županija Požeško-slavonska pokrenula kako bi se, barem u dijelu, pozabavila prometnom izoliranošću zapadnog dijela županije. Želimo učiniti korak naprijed, a prije svega, pomoći našim studentima i srednjoškolcima koji ne žive ili ne studiraju u gradu Požegi nego su zagrebački ili osječki studenti. Pronaći ćemo model i mogućnost jeftinijeg prijevoza do grada studiranja. Potpisali smo sporazum s Hrvatskim željeznicama, uključivši i Virovitičko-podravsku, Bjelovarsko-bilogorsku županiju te Sisačko-moslavačke kojim ćemo vratiti putnički promet na relaciju od Daruvara preko Pakrac i Lipika do Zagreba. Nakon niza razgovora, pregovora i zamolbi uspjeli smo potpisati sporazum s Hrvatskim željeznicama prema kojem mi sufinanciramo 50% karte studentima koji putuju, prije svega u grad Zagreb. Ostali dio preuzelo je Ministarstvo znanosti u suradnji s Hrvatskim željeznicama. Isto tako vrijedi i za srednjoškolsko obrazovanje gdje Ministarstvo sufinancira sa 75%. 25% sredstava su namirile županije, svaka je uplatila 50 tisuća kuna. Ponosan sam što sam bio na promotivnoj vožnji 4. veljače koja je bila od Daruvara preko Banove Jaruge dalje prema Zagrebu”, ispričao je okupljenim novinarima župan požeško-slavonski Alojz Tomašević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Održali smo novi radni sastanak ovdje u Županiji s članovima uprave Hrvatskih željeznica kako bi i drugi dio županije prometno povezani. Naime, vama je poznato da je Čaglin, kao najistočniji dio naše županije u prometnoj izoliranosti te želimo otvoriti prugu i staviti ju u punu funkciju. Sutra će biti sastanak predstavnika gradova i općina te Županije kako bi prilagodili i usuglasili vozni red. Tako bi svaki đak, student i stanovnik tog dijela mogao doći obaviti posao, bilo to u Pleternici, Požegi i vratiti se onako kako sam želi. Postoji vlak Čaglin – Pleternica – Požega, ali dolazak mu je u 10 sati, a povratak popodne. To nikome ne koristi. Želim izraziti zahvalnost novim članovima uprave Hrvatskih željeznica koji su u cijelosti prepoznali važnost naše Slavonije. Kao što i sami kažu žele biti servis građana, ali i lokalne samouprave”, izvijestio je župan.

Kaže da je razgovor s predstavnicima Hrvatskih željeznica vođen i o tome da se ponovo otvori pruga prema Našicama odnosno Osijeku. Na temelju ovoga sporazuma, otvorit će se mogućnost našim studentima koji studiraju u Osijeku da i oni odlaze na prostor gdje zažele po gotovo besplatnim cijenama. Jučer smo razgovarali i o drugim mogućnostima, vama je poznato da je prije otprilike 15 godina bila direktna linija Požega-Zagreb koja je jedno vrijeme egzistirala pa se ugasila. Namjera nam je i da se ta mogućnost ponovo otvori i realizira. Možemo ga nazvati i studentskim vlakom koji bi putovao samo petak-nedjelja. Po kondicijama koje smo potpisivali, a vjerujem i u suradnji s Ministarstvom znanosti i Ministarstvom rada i socijalne skrbi pronaći ćemo model po kojem bi to realizirali. Razgovor je tekao i u smjeru uvođenja turističkog vlaka koji će biti poveznica onih naših turističkih atrakcija koje želimo povezivati jer finaliziramo kalendar događanja u županiji. Tako bi turistički proizvod još lakše plasirali na domaće, a vjerujem i još šire, na strana tržišta”, zaključio je župan.

TEKST: B. Miščević        FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn