RETKOVČANI U BELOMANASTIRSKOM KAZALIŠTU – Povodom Svjetskog dana kazališta dolazi "Čudo u Poskokovoj Dragi" | Slavonski.hr

RETKOVČANI U BELOMANASTIRSKOM KAZALIŠTU – Povodom Svjetskog dana kazališta dolazi “Čudo u Poskokovoj Dragi”

Datum objave: 14. 3. 2016. | Kategorija: Kultura

rk

BELI MANASTIR – Povodom obilježavanja Svjetskog dana kazališta, 19.ožujka (subota) u  Gradskom kazalištu Beli Manastir gostovat će hit predstava Kazališta “Mika Živković”, Retkovci – “Čudo u Poskokovoj Dragi”. Retkovački glumci na  belomanastirske daske koje život znače stali su mnogo puta od svog prvog poslijeratnog dolaska, 2010. na Prvom festivalu kazališnog stvaralaštva do danas.

Retkovčane belomanastirska publika već jako dobro zna kao i njihove predstave, kojima su većinom osvajali simpatije, a među upečatljivijim izvedbama, publika i danas pamti „Kurve“ i „Svečanu večeru u pogrebnom poduzeću“. “Čudo u Poskokovoj Dragi” predstava je nastala prema istoimenom romanu Ante Tomića čiju dramatizaciju potpisuje Željka Udovičić Pleština, a režiju i prilagodbu Marko Sabljaković.

Predstava je ovo kojoj ćete se ne samo nasmijati i zapljeskati, nego otvara ona mogućnost promišljanja i traženja odgovora na mnoga pitanja i tu je njezina dubina. Prijavljena je za (selekcijsku) županijsku smotru u Vukovarsko – srijemskoj županiji  na kojoj će se „boriti“ za prolazak na državno natjecanje kazališnih amatera, a koje će se održati u svom 56.izdanju u svibnju u Vodicama. Do tada, publika u Belom Manastiru, imat će prilike pogledati novi kazališni uradak Retkovčana i uživati u sat vremena dobre kazališne igre. Predstava počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Predstava se igra povodom obilježavanja Svjetskog dana kazališta, a koji se obilježava 27.ožujka, no kako se ove godine na taj datum obilježava i najveći kršćanski blagdan – Uskrs, belomanastirsko kazalište odlučilo je vikend ranije dostojno obilježiti za njih, vrlo važan dan.  Svjetski dan kazališta projekt je koji je pokrenuo  Internacionalni teatarski institut, međunarodna UNESCO-ova udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija. Svake se godine 27. ožujka u tisućama kazališta širom svijeta čita međunarodna poruka. Na taj dan kazalištarci imaju prigodu podsjetiti javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva.

TEKST: S. Pok     FOTO: Kazalište Beli Manastir

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn