RAZGOVOR S GRADONAČELNICOM ANAMARIJOM BLAŽEVIĆ: Pakracu želim da vrati stari sjaj i da se posljedice stradanja više ne vide ni na fasadama, ni na ljudima | Slavonski.hr

RAZGOVOR S GRADONAČELNICOM ANAMARIJOM BLAŽEVIĆ: Pakracu želim da vrati stari sjaj i da se posljedice stradanja više ne vide ni na fasadama, ni na ljudima

Datum objave: 29. 12. 2017. | Kategorija: Razgovori

anamarija mala

PAKRAC – Uspješnom organizacijom Božićnog sajma, a onda i dječjim dočekom, grad Pakrac zaključuje godinu u cijelosti usmjerenu onima najvažnijima-djeci i mladima. Zadovoljna učinjenim, prije svega, proračunom realiziranim iznad plana, spremna na projekte koji će u idućoj godini izmijeniti vizuru grada, je i gradonačelnica Anamarija Blažević, s kojom rezimiramo 2017.

Tradicionalni Božićni sajam, ove godine po prvi puta organiziran u iznimno atraktivnom i adekvatnom prostoru dvorišta Kurije Janković, službeno je bio i posljednja prilika za javno, zajedničko druženje svih mještana Pakraca, koji čini se, iznimno rado i u značajnom broju, posjećuju sve gradske manifestacije. Koliko su takvi i slični sadržaji važni za grad i Pakračane?
Iznimno su važni za podizanje ukupne kvalitete života i iskreno, mislim da građanima Pakraca puno znače. Osim toga, da bi ljudi bili zadovoljni, potrebno je „izići“ na cestu i ulice, pokazati da nas ima, ali i što sve možemo zajedno. Prilike su to i za druženjem u opuštenoj atmosferi, među prijateljima, susjedima i poznanicima, a to nam svima treba. Potvrdili su to Pakračani i Pakračanke, posjećujući u značajnom broju ovogodišnje manifestacije. Potvrdili su to, a važno je spomenuti, i djeca i mladi u čijem je znaku prošla i godina u gradu. Njima smo, njihovim interesima i dobrobiti, smatrajući ih najvažnijima, prilagodili i osmislili manifestacije, ali i 2017.godinu u cijelosti. Jer, kada su zadovoljni oni, zadovoljni su i roditelji i bake i djedovi, a ta se energija osjeti onda i svugdje u gradu. Osim toga, cilj nam je raditi za grad i građane.

Ovogodišnje manifestacije bile su više nego uspješne. Slavonski banovac, Pakračko ljeto i jedinstveni Multipak, Božićni sajam. Kako ste zadovoljni ostalim kad podvučete crtu i osvrnete se na godinu?
Prilično sam zadovoljna, iako uvijek može bolje. Ipak, treba znati i podvući crtu, vidjeti gdje smo i što je stvarno realizirano, a što ne. Prije svega, moram reći da sam ponosna što smo u rebalansu proračun morali dizati, što je dokaz da radimo dobro. Osim toga, dokazali smo time, unatoč tada aktualnim tvrdnjama, kako proračun nije bio predizborni. Bio je, a upravo to je i sad-realan. Iz te pozicije, iz pozicije svega realiziranog, godina je bila dobra.

Mudri gradonačelnici grad vode kao vlastito domaćinstvo. Iz pozicije žene koja, u našem društvu još uvijek, vrlo često nosi tri ugla kuće, pristupate li i vi tako poslu?
Žena, gradonačelnica, majka, supruga. Sve sam to ja. I možda mi je, kao i drugim ženama koje uspješno balansiraju karijeru i obitelj, zbog toga, kao i drugačijeg, „ženskog“ pristupa poslu, jednostavnije. U svakom slučaju, ništa od toga ne bi bilo moguće bez puno suradnje sa suprugom i bakama, njihove podrške i razumijevanja. Osim toga, unatoč svakodnevnim izazovima, uz ponos što sam gradonačelnica i ogromnu odgovornost, doživljavam to poput svakog drugog posla, ne osjećajući teškoće niti pritisak ni radnog mjesta ni funkcije, što je, za dobro obavljanje posla, mislim, odlično.

Sanacija odlagališta, rekonstrukcija zgrade Dječjeg vrtića, popunjenost starog i novog inkubatora, neki su od ovogodišnjih, za grad, značajnijih projekata. Što Pakrac u tom smislu očekuje u 2018?
Puno je važnih projekata koji će, svaki na svoj način, pozitivno promijeniti grad. Prije svega, onaj središnji, izgradnje gradskog trga, koji će Pakracu dati novi sjaj. Velika, značajna stvar predstavlja i 20 zgrada koje čeka energetska obnova, projekt koji će, također, kao i projekt izgradnje trga, značiti i mijenjanje vizura grada i njegovih naselja. Tu su i ugovor za akumulaciju Šumetlice, pa nova kanalizacija-projekti koji zasigurno znače bolje životne uvjete.

Što u Novoj godini, a onda i dugoročno, želite Pakracu i Pakračanima?
Mojim Pakračanima i Pakračankama želim puno zdravlja i sreće. Bude li toga, godina će biti divna. Gradu želim da vrati onaj svoj poznati stari sjaj o kojem svi pričaju i koji zaslužuje opet imati i to je na neki način i misao vodilja svega onog što radimo. Moj je, pri tom, cilj, prvenstveno izgraditi temelje mladima, naučiti ih kako voljeti svoj grad, kako u njemu uživati, naučiti ih cijeniti sve ono što je Pakrac prošao, sve što je bilo potrebno da danas imamo grad kakav imamo. Voljela bih da se posljedice stradanja ne vide više ni na fasadama ni na ljudima, tome težim i iskreno se nadam kako će do kraja mog mandata tako i biti.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn