RADOVI U NOVOJ GRADIŠKI – Pripreme terena za sveučilišni kampus, novo parkiralište, obnova pročelja zgrade Općinskog suda | Slavonski.hr

RADOVI U NOVOJ GRADIŠKI – Pripreme terena za sveučilišni kampus, novo parkiralište, obnova pročelja zgrade Općinskog suda

Datum objave: 13. 2. 2018. | Kategorija: Društvo

dav

NOVA GRADIŠKA –  U Novoj Gradiški u tijeku su radovi koji će, s dolaskom proljeća, značajno promijeniti vizuru grada i poboljšati prometnu infrastrukturu.

Nova parkirališna mjesta u Relkovićevoj ulici, rušenje Omladinskog doma, početak radova na obnovi pročelja zgrade Općinskog suda. Uz radove na izgradnji kružnog toka kod Kauflanda koji traju od kraja prošle godine, aktualni su ovo radovi koji će, vrlo skoro značajno promijeniti vizuru Nove Gradiške i poboljšati prometnu infrastrukturu grada.

Relativno blaga i vremenski povoljna zima ide na ruku djelatnicima tvrtke Doln koji ovih dana grade parkiralište u Relkovićevoj ulici. Početkom radova na izgradnji kružnog toka kod Kauflanda i inače prometna ulica postala je jedna od najprometnijih u gradu, prečica prema istoku kroz naselje Urije, što je aktualiziralo i višegodišnji problem parkiranja na potezu od Doma zdravlja do Policijske postaje s jedne i Doma kulture s druge strane. Problem bi trebalo riješiti novo parkiralište financirano sredstvima gradskog proračuna koje će, posluži li vrijeme, biti završeno do sredine mjeseca ožujka.

1 2

Sve je spremno i za početak radova na još jednom značajnom projektu-izgradnji sveučilišnog kampusa. Nastavak je to strateške, razvojne priče o Novoj Gradiški kao sveučilišnom, pametnom gradu, objekt koji će, simbolično, zauzeti mjesto nekadašnjeg Omladinskog doma. Natječaj za izradu projektne dokumentacije je raspisan, radovi na rušenju kultnog novogradiškog prostora za mlade napreduju prema planu. Dugoročno, po završetku izgradnje kampusa, plan je prostor, zajedno s drugom stranom ulice na kojoj je Dom hrvatskih branitelja, urediti kao Trg hrvatskih branitelja, što je, obzirom na činjenicu da Nova Gradiška nema ni ulicu ni trg imenovan u spomen na Domovinski rat, i svojevrsna obveza prema novijoj povijesti.

Vizuru grada značajno će promijeniti i novi, prema pravilima struke i konzervatora, „ušminkani“ izgled zgrade Općinskog suda. Posao vrijedan 800 tisuća kuna u kojem će financijski pripomoći i Ministarstvo kulture, obuhvaća dvije faze- rekonstrukciju krovišta s čeličnim nosačima i toplinskom izolacijom i obnovu pročelja, a sve bi trebalo biti završeno do kraja iduće godine. Kako bi kompletan Trg kralja Tomislava, svojevrsni povijesni, stari dio grada s prepoznatljivim zgradama „pod boltama“, dobio „novo lice“, nakon obnovljenih Gradskog muzeja, a onda i Općinskog suda, na red će doći i zgrada Katastra. Projektna dokumentacija je pri kraju, a obnova će, prema troškovnicima, stajati oko 1,5 milijun kuna. Iznos je to u kojem će, s 50 posto, sudjelovati Državna geodetska uprava, a posao bi mogao biti gotov do kraja 2020.godine.


TEKST: S. Tarbuk    FOTO: S. T.

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn