RADNI POSJET POMOĆNIKA MINISTRICE ZNANOSTI I OBRAZOVANJA – Nužno je značajnije povezati tržište rada, gospodarstvo i obrazovanje | Slavonski.hr

RADNI POSJET POMOĆNIKA MINISTRICE ZNANOSTI I OBRAZOVANJA – Nužno je značajnije povezati tržište rada, gospodarstvo i obrazovanje

Datum objave: 07. 2. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo danas je u Požegi održao radni sastanak s predstavnicima Požeško-slavonske županije, ravnateljima srednjih škola, predstavnicima Županijske gospodarske komore, Obrtničke komore i gospodarstvenicima u Županijskoj gospodarskoj komori.

Cilj radne posjete bio je sagledati trenutno stanje te razvojne planove u strukovnim školama na području Požeško-slavonske županije, pojasnio je pomoćnik ministrice Prskalo. “Pred nama su određena sredstva Europske unije na raspolaganju i želimo ih uložiti u obrazovanje, a o osnivaču ovisi što će to biti. Uz kriterije koji postoje bitna je i riječ osnivača kako bi postigli cilj da naše škole daju obrazovane mlade ljude za potrebe gospodarstva, odnosno, kako bi značajnije povezali tržište rada i gospodarstvo sa školama,” naglasio je Prskalo. Dodaje kako su ravnatelji ukazali na klasične probleme, probleme “za danas”, no potrebno je fokusirati se na budućnost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Ravnatelji moraju s osnivačem napraviti jedan iskorak i planirati bar pet do deset godina u budućnost. Hrvatska polako hoda, a svijet oko nas trči. Mi moramo početi trčati kako bi stigli razvijeni svijet. Sada pred sobom imamo priliku da ubrzamo, pokušavamo izgraditi sustav a ne jednokratne mjere. Obrazovanje je ozbiljan posao, stabilnost države ovisi i o obrazovanju i želimo izgraditi sustav koji će polučiti rezultate na duge staze. Strukovne škole su povezane s razvojem znanosti, znanost se iznimno brzo mijenja i nužno je promijeniti i uvjete rada u školama, osloniti se na cjeloživotno učenje i kvalitetnije opremanje. To su mjere koje ovise o školama i njihovim jasnim planovima i ciljevima,” zaključio je Prskalo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Razgovarali smo i dobili smjernice te odaslali prijedloge što trebamo učiniti kako bi se strukovno obrazovanje podiglo na višu razinu kako bi odgovorilo zahtjevima tržišta rada i privrede. Naše strukovne škole imaju prostore i mogućnosti no pozivam ravnatelje, profesore pa i sindikate da zajedno pronađemo odgovore te definiramo što želimo jer bez kvalitetnog obrazovanja nema ni kvalitetne privrede,” naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dodajući da Županija kao osnivač škola daje potpunu podršku svima u tom nastojanju.


TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn