PROVEDBA PROJEKTA GEOPRIČE UNESCO GEOPARKA: Potpisan ugovor za uređenje ceste prema Jankovcu | Slavonski.hr

PROVEDBA PROJEKTA GEOPRIČE UNESCO GEOPARKA: Potpisan ugovor za uređenje ceste prema Jankovcu

Datum objave: 12. 2. 2018. | Kategorija: Društvo

pp n

VIROVITICA – U Virovitici je danas potpisan ugovor o rekonstrukciji dionice ceste od Slatinskog Drenovca preko Jankovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije vrijedan 19.312.466,25 kuna.Dionica je to dugačka 9,1 kilometar, a dio je projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ Parka prirode Papuk. Ugovor su potpisali partner Parka prirode Papuk na projektu “Geopriče”, Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije sa zajednicom ponuditelja Osijek Koteks i Gravia Osijek.

Do ljeta 2019. godine, mnogobrojni turisti koji pohode Papuk, do Jankovca će moći asfaltiranom cestom. U sklopu najvrjednijeg EU projekta Geopriče UNESCO Geoparka koji se provodi na području Virovitičko-podravske, ali i Požeško-slavonske županije, u Sali za sastanke Virovitičko-podravske županije, ravnatelj Županijske uprava za ceste Virovitičko-podravske županije Bruno Perkec i predstavnici zajednice ponuditelje Osijek Koteks (predsjednik Uprave Zoran Škorić) i tvrtke Gravia Osijek (direktor Ante Herceg) potpisali su ugovor o rekonstrukciji dionice ceste od Slatinskog Drenovca preko Jankovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Vrijednost radova iznosi 19.312.466,25 kuna.

Svečanosti potpisa, nazočio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović i ravnatelj parka prirode Papuk Alen Jurenac. “Ovo je projekt ukupne vrijednosti oko 90 milijuna kuna, u sklopu kojeg će Voćin dobiti multimedijalni Geo info centar, a uz niz ostalih sadržaja, obnovit će se cesta do Jankovca odnosno do granice s Požeško-slavonskom županijom. Asfaltiranjem ove ceste, značajno će se povećati broj dolazaka turista i na Jankovac, u sam Park prirode Papuk, ali i cijelu Virovitičko-podravsku te Požeško-slavonsku županiju, jer će turističke destinacije na ovom području biti puno dostupnije,” naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

m1 m2

I Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk je iskazao zadovoljstvo potpisanim ugovorom. ” Ovime je počela provedba velikog projekta Geopriče UNESCO Geoparka. Cesta do Jankovca ima izniman značaj jer će ovaj biser Slavonije, Virovitičko-podravske županije, općine Čačinci gdje se nalazi, biti puno dostupniji za veći broj turista,” rekao je Jurenac.

Radovi će prema riječima ravnatelja Županijske uprave za ceste Virovitičko-podravske županije, Brune Perkeca početi čim to dozvole vremenski uvjeti. Prvo će se obavljati radovi na odvodnji, uređenju mostova, a na kraju će slijediti asfaltiranje same dionice. Postojeća širina makadamskog kolnika iznosi četiri metra, a ona će nakon rekonstrukcije biti 5 metara od Slatinskog Drenovca do Jankovca, te 4,5 metara od Jankovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. U sklopu radova , riješit će se pitanje odvodnje, izradom drenaže i rigola cijelom dužinom trase, zamijenit će se i popraviti ukupno 40 cijevnih cestovnih propust, te osam cestovnih mostova s uređenim uljevima i izljevima. Pri izvedbi radova, nastojat će se što manje zadirati u okolinu kako bi se očuvale prirodne ljepote Parka prirode Papuk. Osim toga, pri rekonstrukciji će se izraditi i potporni zidovi kao i odbojne ograde.

Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric, saborski zastupnik Josip Đakić.

TEKST: S. P. / vpz.hr   FOTO: www.vpz.hr/ (K. Toplak)

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn