POTICANJE PODUZETNIŠTVA – Grad Lipik i Virtualni ženski poduzetnički centar krenuli s edukativnim radionicama | Slavonski.hr

POTICANJE PODUZETNIŠTVA – Grad Lipik i Virtualni ženski poduzetnički centar krenuli s edukativnim radionicama

Datum objave: 28. 3. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

N

LIPIK – Poduzetništvo je, kaže definicija, „spremnost pojedinca da, uz određeno ulaganje kapitala, preuzimanje rizika i spremnost na neizvjesnost, uđe u poslovni pothvat s ciljem stvaranja profita“. Znajući kako je upravo poduzetništvo temelj razvoja boljeg i naprednijeg društva, ali i kako nema veće pokretačke snage od snage žena, Grad Lipik je, u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom i njegovom voditeljicom, Sanelom Dropulić, za postojeće, ali i sve svoje buduće poduzetnice, pokrenuo proljetni ciklus besplatnih edukacija. Prva u nizu pod nazivom “Ja (ne) mogu biti poduzetnik”održana je danas .

Logičan je to nastavak razvojne strategije grada Lipika, koji je postojećoj tituli „Grada prijatelja poduzetnika i obrtnika“ dodao i onu „Grada-prijatelja ženskog poduzetništva“. Itekako očekivano, jer, riječ je o jednom od rijetkih gradova koji, u ukupnom BDP-u, iz godine u godinu, bilježi rast udjela poslovnih aktivnosti poduzetnika i poduzetnica .Dokazuje to, uz prestižne titule, i niz kvalitetnih, poticajnih mjera, namijenjenih svima onima spremnim zaplivati nemirnim poduzetničkim vodama, kao i kontinuirana stručna pomoć i podrška koju Grad pruža svima već prisutnima na realnom tržištu.

„ Od 140 obrtnika u gradu, 40 su ih žene, a upravo su ljudski potencijali najveći i najvrijedniji potencijali svake sredine. Želeći nastaviti pozitivne trendove, ali i izbjeći učenje na vlastitim greškama, kontinuirano podižući ljestvicu, svjesni kako „nema veće pokretačke snage od snage žena“, ali i uspješnog poduzetništva bez edukacije, Grad Lipik je, među prvima u Hrvatskoj, uz projekt „Grad-prijatelj ženskog poduzetništva“ , ali i organizirajući proljetni ciklus od 6 radionica , odlučio djelovati,” naglasio je prvi čovjek grada Vinko Kasana.

Jer, uz hrabrost, intuiciju i spremnost na rizik, poduzetniku je neophodno znanje, ono koje su kao obavezan školski predmet, odavno uvele brojne razvijene europske zemlje, ono koje će zainteresiranim polaznicima , budućim poduzetnicama grada Lipika, prenijeti Sanela Dropulić. Što su prodajne vještine, kako doći do klijenata, kako kvalitetno predstaviti sebe, ali i vlastiti proizvod, kako zadržati motiviranost-samo su neke od tema predviđenih edukativnim radionicama pod nazivom „Ja (ne) mogu biti poduzetnik“. Početak je to jedne nove priče koja će, uz  već prisutne, brojne pogodnosti u Poduzetničkoj zoni grada Lipika, rezultirati nizom novih mjera izvan zone, namijenjenih ženama i njihovim poslovnim poduhvatima, ali i većima za 20 posto od postojećih. Jer, iako poduzetništvo ne poznaje rodnu diskriminaciju, žene treba, prije svega, educirati, osnažiti, ali im i pružiti podršku.

NN

„ Način je to na koji se stvaraju nova radna mjesta, ali i glavna uloga gradske uprave, gradske razvojne agencije, ( „Lira“), te gradonačelnika koji je prvi među jednakima.Osim pomoći u nabavi opreme potrebne za rad i pokretanje posla, besplatnih konzultantskih usluga na koje poduzetnici s područja Lipika imaju pravo prve dvije godine poslovanja, 10 tisuća kuna po zaposleniku za svako novo zapošljavanje, te, pokrenuti ciklus edukativnih radionica, kao turistički grad, Lipik će, u narednom periodu, nizom novih, konkretnih mjera, ( od 2 do 4 tisuće kuna po ležaju, ovisno o kategorizaciji), poticati razvoj smještajnih kapaciteta. Uz stalni rad, slijedom kojeg će, kad tad, doći i rezultati, ( poduzetnik može i propasti, ali ključno je ne odustati), kao i generiranje novih radnih mjesta, način je to na koji se podiže i kvaliteta života svake sredine.“, rekao je, između ostaloga, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika, Grada prijatelja poduzetnika, obrtnika i ženskog poduzetništva.

Slijedeća, druga u nizu edukativnih radionica s temom „Od ideje do realizacije“, zakazana je za 5.travnja.Ukoliko ste željni novih znanja i vještina koje traži tržište rada, ili, pak ozbiljno promišljate o poduzetničkim pothvatima, rezervirajte mjesto u „školskim klupama“ pozivom na broj 034/ 422 380.

TEKST: Simonida Tarbuk   FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn