PROMOCIJA U POŽEGI – Predstavljena knjiga Vladimira Šeksa "Državni udar I i II" | Slavonski.hr

PROMOCIJA U POŽEGI – Predstavljena knjiga Vladimira Šeksa “Državni udar I i II”

Datum objave: 09. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Knjiga Vladimira Šeksa “Državni udar I i II”u kojoj opisuje događaje iz prve polovice 1994. godine, unutarstranačke sukobe u HDZ-u kojima su na jednoj strani bili Josip Manolić i Stjepan Mesić a na drugoj dr. Franjo Tuđman te pojašnjava karakter hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini, predstavljena je u prostoru Obrtničke komore u Požegi.

O knjizi su govorili recenzenti Ivan Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu i Dinko Čutura, ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu, te autor, a moderator predstavljanja bio je zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha. Kako je naglasio Čutura, Knjiga je nastavak prijašnjih Šeksovih knjiga i govori o dramatičnim događajima koji su se događali oko sukoba u pristupu političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, zakulisnim europskim igrama i svjetskoj politici koja se umiješala u BiH te govori kako se predsjednik Tuđman u tome ponašao.

“Na kraju poentira i dokazuje da je predsjednik Tuđman imao izuzetno ispravnu politiku prema Bosni i Hercegovini i da je svaki potez koji je povukao bio potpuno ispravan i jedino moguć u tim i takvim političkim okolnostima. Također govori i o pokušaju državnog udara Mesića i Manolića te razobličuje jednu veliku grupu političara u zakulisnim igrama te o pobjedi jedne velike većine u HDZ i njihovom konačnom porazu,” rekao je Čutura.

Dodaje kako je riječ o izuzetno značajnom djelu za razumijevanje novije hrvatske povijesti. “Dolazi iz pera jedno pronicljivog autora, iz pera čovjeka koji je sudjelovao u najvažnijim političkim događajima u Hrvatskoj, čovjeka koji je ne samo političar i sudionik, već i politički analitičar, pravnik i zato je za mlade povjesničare, buduće istraživače, ovo izuzetno važno djelo,” zaključio je Čutura.

“Ovdje se radi o možda najkorisnijem i najvrjednijem memoarskom prinosu koji je nastao u samostalnoj Republici Hrvatskoj u posljednjih desetak godina. Radi se o dvije izuzetno dokumentirane knjige koje donose rasprave o ključnim problemima hrvatske države 1993/94 godine, s fokusom u odnosu Republike Hrvatske prema situaciji u Bosni i Hercegovini. To je tema koja i danas opterećuje hrvatsko društvo, a po mom mišljenju bez konzultacije ovih dviju knjiga ne može se donijeti objektivna ocjena, a iz njih proizlazi da Republika Hrvatska nije aktivno sudjelovala u podjeli Bosne i Hercegovine, što je najvažnije za istaknuti,” naglasio je recenzent Miškulin. Sve prisutne prigodnim riječima pozdravio je gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

“Ovo je knjiga koja govori o prijelomnim vremenima Republike Hrvatske kada se odlučivalo o njenoj budućnosti. Napisao ju je čovjek koji sudjelovao i bio kreator mnogih događanja i ovdje možemo vidjeti stvarnu sliku ono što se tada zbivalo – vanjski i unutrašnji neprijatelji i koliko je trajala ta borba, koliko je bila teška i koliko smo i zbog tih okolnosti, teško došli do svoje domovine. A narod bez svoje povijesti nema svoju budućnost – uvijek to govorim i u to sam uvjeren,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn