PROMOCIJA I IZLOŽBA -Promocija knjiga i izložba fotografija Emila Cipra | Slavonski.hr

PROMOCIJA I IZLOŽBA -Promocija knjiga i izložba fotografija Emila Cipra

Datum objave: 12. 12. 2015. | Kategorija: Kultura

241

SLAVONSKI BROD -U Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu  11. prosinca održana je svečana promocija dvije knjige kojima su ovjekovječene brojne priče našeg prerano preminulog kolege novinara Emila Cipra. Riječ je o knjizi „Ono malo duše” /”Ein Hauch von Seele” – Priče o djetinjstvu, iseljeništvu, povratku; izdavača „Hrvatski glas Berlin“, te o zbirci Emilovih kolumni objavljenih na portalu SBplus.hr, pod naslovom “Hrvatska… Was ist das?”.

Prvotna zbirka „Ono malo duše“, kako je na promociji istaknula njezina urednica  i suosnivačica Hrvatskog glasa Berlin Sonja Breljak obuhvaća samo dio izabranih Emilovih priča koje su objavljene na portalu Hrvatski glas Berlin (ima ih više od 300, dostatno za puno knjiga), a koje slijede Emilov život, kroz sve rubrike koje je svojim pričama punio – djetinjstvo, iseljeništvo, povratak.  Vječno gladan, Iseljeničke priče, Crtice iz života, Susreti, Brodske priče, Čukine priče, Iz bakine bilježnice, Izgubljena Slavonija, Osječki dnevnik …, Emilove su rubrike na HGB-u.

U izboru tekstova za knjigu, osim urednice Sonje Breljak, sudjelovali su i Antonio Gavran, mladi brodski urednik HGB-a, te Marija Kukić iz Kutjeva i Sandra Marelja Muić iz Zadra. Grafička urednica je Sonja Smolec iz Velike Gorice, lektorica Marta Gubina iz Osijeka. Sažetak na njemačkom jeziku potpisuje Mirela Bajlović Marasović, a naslovnica je djelo Marka Kerna, Brođanina s porečkom adresom. Predgovor je napisao u kolovozu ove godine Željko Mužević koji nažalost nije doživio promociju knjige, pošao je Emilovim putem 30. listopada. Na kraju knjige je i recenzija književnice Sonje Smolec koja ističe kako je ova zbirka svjedočanstvo ne samo Emila pisca i novinara, nego i svjedočanstvo cijele jedne generacije. Emilu ni jedna tema ne bijaše strana: kroz njega je progovarao i radnik, i iseljenik, i ratnik, i pjesnik koji je čvrsto ostao povezan s rodnim krajem. Stoga je ova knjiga izuzetno djelo, vrhunski moralni kompas.

205

„Počeli smo suradnju 2008. godine, u trenucima Emilovog povratka u Hrvatsku nakon 35 godina njegova radnoga staža u Njemačkoj, dočim sam ja nakon 30 godina života u Hrvatskoj otišla za Njemačku. Naše su sudbine bile obrnute, jedno drugo smo u tome jako dobro razumjeli što je rezultiralo razmjenom iskustava i suradnjom u pisanju o tome kakav je povratak odnosno kakav je odlazak. Bio je izvanredno surađivati s Emilom, bio je čovjek bez podignutog prsta koji je uvažavao mišljenje svakoga, inteligentan, duhovit, rječit i principijelan. Emilove priče su uvijek izazivale reakciju i donosile ono malo duše, kako smo i naslovili ovu zbirku u kojoj je 59 zasebnih priča, iz kojih čitatelji mogu saznati kako je to bilo u doba Emilovog djetinjstva, o obitelji, o zajedništvu, o iseljeništvu, o čežnji za domom i domovinom, o životu na njegovu zalasku.“, istaknula je u izjavi za brodske medije, gospođa Sonja Breljak. Druga knjiga koju je predstavio kolega s portala SBplus Borislav Stipić „Hrvatska, was ist das“, obuhvaća izabrane tekstove Emila Cipra objavljene na tom brodskom portalu, u izdanju Udruge PLUS.

Nakon promocija knjiga uslijedilo je i otvorenje izložbe fotografija Emila Cipra, koje je snimio u razdoblju od 2009. godine do svoje smrti.  Izložbu je prokomentirao Zlatko Kozina, profesor likovne kulture u brodskoj Klasičnoj gimnaziji i predavač na osječkoj Umjetničkoj akademiji, kazavši kako su Emilove fotografije odraz njegove osobnosti:  ne tek puki isječak vremena i prostora, nego umjetnost nepristranosti i objektivnosti, a opet s toliko puno duše i osjećaja za bitno. Umjetnost pisane riječi i fotografije ove je večeri upotpunjena i umjetnošću glasa odnosno pjevanja, kroz koju su članice ženskog vokalnog sastava „Adastra” zaustavile vrijeme u sjećanju i uspomeni na Emila.

TEKST: Ivica Vlašić   FOTO: I.Vlašić

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn