PROMO: Dr.VESNA ORŠULIĆ, Gestalt terapeut i prva sexualna savjetnica u Slavoniji – Od holizma i zen budizma do zdravog, seksualnog života | Slavonski.hr


PROMO: Dr.VESNA ORŠULIĆ, Gestalt terapeut i prva sexualna savjetnica u Slavoniji – Od holizma i zen budizma do zdravog, seksualnog života

Datum objave: 24. 9. 2014. | Kategorija: PROMO, Razgovori

VESNA

NOVA GRADIŠKA -  „ Živi u svakom trenutku, ispituj ga i iskoristi najbolje, vodeći računa o svojim, ali i tuđim granicama. I živi sa svim svojim osjetilima, preuzimajući punu odgovornost za svoje misli, osjećaje i postupke. Samo je tako moguće dovesti u ravnotežu dušu, duh i tijelo od kojih smo svi sastavljeni“. Temelj je to holizma, učenja koje ljude vidi kao cjelinu , umjesto zbroja dijelova, podrazumijevajući, pri tome, cjelovitost  njihovih misli, osjećaja, tjelesnosti, postupaka i snova. Osnova je to profesionalnog, ali  i osobnog vjerovanja  dr.Vesne Oršulić, specijalistice obiteljske medicine, predsjednice Udruge volontera, prve novogradiške gestalt psihoterapeutkinje, a od nedavno i prve sexualne savjetnice na prostoru Slavonije i Baranje.
 
Koliko je holističko učenje primjenjivo u  suvremenoj medicini, i koliko je važno da pacijent samoga sebe ne doživljava isključivo mehanicistički?
Upravo je holistički pristup čovjeku ono što je mene, sigurna sam, učinilo boljom liječnicom.Jer, tek onda kada prihvatimo da se sastojimo do duše, duha i tijela i sve svoje dijelove dovedemo u ravnotežu, možemo govoriti o zdravlju. Čini mi se, kako sam kroz 15-ak godina obiteljske prakse, veliki dio svojih pacijenata naučila koliko je potrebno osluškivati i poznavati samoga sebe, koliko je važno vjerovati svom liječniku i imati zajedničku viziju o boljitku. Svi oni koji nisu bili na istoj valnoj dužini, koji su od mene očekivali da „popravim kvar“, s vremenom su otišli.
Što je, zapravo dobro i za njih i za mene, jer meni su pružili mogućnost bolje komunikacije s pacijentima koji mi vjeruju, ali i priliku za stalnom nadogradnjom.

Upravo je holizam bio i „krivac“ za otkrivanje ljubavi prema gestalt psihoterapiji, jedinstvenom pristupu koji ste, pionirski donijeli na novogradiške prostore. Što je, zapravo gestalt terapija, kako je provodite i koji su njeni zdravstveno-psihološki učinci ?
Gestalt psihoterapija je spoj holizma, psihologije i zen budizma, psihoterapija čija je osnova „biti ovdje i sada, iskoristiti trenutak, propitivati ga i mijenjati.“ Riječ gestalt označava formu ili cjelinu i slična je istočnjačkom pojmu Tao, te kineskom simbolu Jin – Jang.
Dobar Gestalt je jasan , odnosno jasan je odnos između figure i pozadine, između neke prioritetne potrebe i pozadine, te protoka energije koju svaka osoba ima u određenom trenutku s obzirom na dominantnu potrebu. Ukoliko pacijent svoje probleme odluči riješavati putem gestalta, uspjeh je zagarantiran, o čemu s velikim entuzijazmom i strašću govorim i podučavam kad god imam priliku. Osim toga, dosta sam svojih pacijenata, kroz godine, usmjerila prema ovakvom obliku terapije koje se provode pojedinačno, dakle individualno, ali i grupno. Početni cilj gestalt psihoterapije je osvještavanje onog što pacijent osjeća i čini u kontaktu sa sobom i svojom okolinom, pri čemu terapeut nema plan i nikamo ne želi stići, jer cilj nije analiza, nego svjesnost i kontakt s okolinom.Umjesto pokušaja biti zdrav, adaptiranjem na neku situaciju gestalt uči čovjeka upotrebljavati svjesnost u bilo kojoj situaciji u kojoj se zatekne.

Nakon gestalta, koji ste, pionirski donijeli na novogradiške prostore, od ovog ste ljeta, nakon stručne edukacije,i sexualni savjetnik, prvi na području Slavonije i Baranje. Znamo li kako i Hrvatska tek od nedavno ima referentni centar za tu problematiku, riječ je, uistinu o pomalo revolucionarnom području. Što za ukupno zdravlje tijela i psihe znači dobar sexualni život i poznajemo li dovoljno pojam i problematiku sexualnosti?
Upravo sam kroz svakodnevnu liječničku praksu shvatila kako je ogroman broj pacijenata svakodnevno suočen sa zdravstvenim problemima, upravo zbog sexualne frustracije. Iako se pravimo suvremeni, i pokušavamo pratiti svijet, naša je kultura opterećena nebrojenim sexualnim mitovima i tabuima, dvostrukim mjerilima, ovisno o spolu kojemu pripadamo, roditeljima polu-intelektualcima kojima je neugodno razgovarati o sexu s djecom, dok istovremeno s izloženošću mnogobrojnim pornografskim sadržajima, nemamo pojma o vlastitoj anatomiji, naučeni smo da se o sexu, ukoliko smo pristojni ne razgovara, ali i da svaki eventualni problem na tom „polju“ znači i prekid veze. Zbog svega toga, dobra sexualna terapija, na prvom se mjestu, mora pozabaviti edukacijom o partnerskim odnosima, načinima komunikacije, ali i uvažavanju  samoga sebe i partnera. Jer, nemojmo se zavaravati-sex je iznimno važan dio našeg života, a problematičan sexualni život dugoročno dovodi do brojnih psiho-fizičkih problema.

Kako izgleda sexualna terapija i koliko su pacijenti „otvoreni“ za ovakav oblik „liječenja“?
Hajmo odmah razbiti predrasude-ništa se posebno kreativno ne dešava u ordinaciji sexualnog savjetnika ili terapeuta, iako su razgovori često uvod u ono što će uslijediti kroz domaću zadaću, ali i prilika da se naučimo biti opušteni, otvoreni i zaigrani, cijeniti partnera i njegove potrebe, ali i „razmaziti“ sami sebe. Iako se najbolji rezultati postižu u paru, možemo raditi i individualne terapije. Za početak, najbolje je doći s određenim nalazom, bilo od ginekologa ili urologa, potom slijedi upoznavanje s anatomijom, test procjene partnerstva, da bi, kroz razgovor o konkretnim problemima ,stigli i do „zadataka“  koje će partneri obaviti u prostoru u kojemu se osjećaju intimno. Iako je ovakav oblik terapije još uvijek poprilična novost u ruralnim prostorima poput našeg, interesa ima, a terapiju, ukoliko je pacijentu tako ugodnije, mogu provoditi i putem skypa.Nadam se kako ću na ovaj način uspješno razbiti brojne predrasude, ali i poboljšati opće stanje nacije. Jer, ukoliko ćemo biti dovoljno iskreni prema samima sebi, onda ćemo si i priznati kako je upravo sexualna energija ona koja nas pokreće, ali i  čini fizički i psihički zdravijima.

http://gestalt-psihoterapija.net/o_meni.html

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: V. Oršulić (privatni album)

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn