PROJEKT"SOLIDARY YOUTH IN TIMES OF CRISIS" – Grupa volontera i mladih poduzetnika iz Makedonije posjetila Novu Gradišku | Slavonski.hr

PROJEKT”SOLIDARY YOUTH IN TIMES OF CRISIS” – Grupa volontera i mladih poduzetnika iz Makedonije posjetila Novu Gradišku

Datum objave: 01. 6. 2018. | Kategorija: Društvo

n

NOVA GRADIŠKA – U okviru projekta „Solidary youth in times of crisis“ i posjete slavonskobrodskom Volonterskom centru, grupa volontera i mladih poduzetnika iz Makedonije posjetila je Novu Gradišku.

Učenje iz tuđih iskustava, razmjenom ideja i umrežavanjem, najkvalitetnije je učenje. Jer, način je to na koji se učimo i toleranciji i uvažavanju različitosti, prevladavamo predrasude i polako „izlazimo iz kutije“. Upravo to su vrijednosti jedinstvene udruge za edukaciju MladiInfo International iz makedonskog grada Gazi Baba, čiji su članovi i volonteri, zajedno s grupom mladih poduzetnika, u okviru projekta „Solidary youth in times of crisis“ i posjete Volonterskom centru Slavonski Brod, posjetili Novu Gradišku.

Kako putovanje ne bi ostalo tek turističko, uz sjajan projekt iz kojeg svi možemo učiti, jer, kako se čini, problemi s kojima se suočavaju mladi Makedonci, problemi su i mladih s prostora regije, gosti iz Makedonije domaćinima su predstavili i svoju udrugu, te saznali kako „krizne situacije“ rješavaju mladi Novogradiščani. Udruga za edukaciju Mladiinfo International organizacija je koja je, u deset godina postojanja prerasla okvire lokalnog  i promijenila način razmišljanja mladih ljudi s prostora nekadašnje zajedničke bivše države, promovirajući važnost znanja, i načine kako, uz pomoć natječaja, stipendija, NGO sektora i prave informacije, do znanja doći. Platforma danas ima više od 145 tisuća mjesečnih posjetitelja iz gotovo svih zemalja svijeta i 50-ak tisuća fanova na Facebook u i Twitteru.

trpi

Suradnja s mladim, obrazovanim i građanski aktivnim Makedoncima, mogao bi biti i početak novog, vrijednog prijateljstva i za Novogradiščane. „ Čvrste veze između Makedonije i Slavonije, ionako su već odavno uspostavljene. Osim toga, tuđa iskustva uvijek su vrijedna iskustva, posebno onda kada rješavaju probleme mladih, što je, uz obrazovanje, jedan od prioriteta aktualne razvojne politike Grada“, istaknula je pozdravljajući goste u ime novogradiškog gradonačelnika njegova zamjenica Ivana Trupina.

Nakon cjelodnevnog aktivnog učenja i druženja uz razmjenu ideja i vrijednosnih stavova, volonteri i mladi poduzetnici iz Makedonije posjetit će i Industrijski park Nova Gradiška, jednu od, tvrde investitori, najatraktivnijih poslovnih zona u Hrvatskoj.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn