PRIJETI ZLATNA ŽUTICA VINOVE LOZE – Akcijsko suzbijanje u terminu od 1. do 5 . lipnja 2018. godine | Slavonski.hr

PRIJETI ZLATNA ŽUTICA VINOVE LOZE – Akcijsko suzbijanje u terminu od 1. do 5 . lipnja 2018. godine

Datum objave: 25. 5. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

naslovna

POŽEGA – Zbog velike opasnosti od Zlatne žutice vinove loze svi posjednici vinove loze pozvani su da u istom terminu od 1. do 5. lipnja, pa potom od 15. do 20. lipnja svoju lozu zaštite sistematičnim dozvoljenim insekticidom – objavili su na konferenciji za novinare zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović i Đurđica Kšenek iz Poljoprivredne savjetodavne službe.

Zlatna žutica vinove loze (Flavescens doree) karantenska je bolest koju uzrokuje fitoplazma Candidatus Phytoplazma vitis. Spada među najopasnije bolesti vinove loze u Europi. U vinogradima u kojima se pojavi, bolest se brzo širi vektorom, američkim cvrčkom (Scaphoideus titanus Ball) te, ako se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće mjere, ubrzo poprima razmjere epidemije uzrokujući velike gospodarske štete koje se očituju u gubitku uroda i propadanju zaraženih trsova.

Iako u Požeško-slavonskoj županiji još uvijek nije laboratorijski potvrđena, treba očekivati kako će ta bolest najvjerojatnije doći i na ovo područje. Na državnoj razini dogovoreno je akcijsko suzbijanje zlatne žutice i to tako da su svi posjednici loze – vinogradari profesionalci i hobisti te svi građani koji posjeduju lozu, virnicu ili brajdu na svojoj okućnici dužni izvršiti zaštitu sistematičnim dozvoljenim insekticidom u istom terminu – od 1. do 5. lipnja 2018. godine.

1naslovna562017

“Namjera je zajedničkom akcijom, u dva tretiranja, utjecati na smanjenje broja američkog cvrčka. Prošle smo godine prvi puta pratili pojavnost američkog cvrčka na području Požeško-slavonske županije i ulov je bio od 6 do 465 komada na jednoj ploči, odnosno u jednom tjednu, kritični broj je 4 primjerka po ploči. To znači da imamo ekstremnu brojnost. Razlog takve brojnosti je u tome već 20 godina nije bilo potrebe primjene insekticida u vinogradima i on se nesmetano razmnožavao, stoga je i opasnost od bolesti vrlo velika. Cilj akcije je da svi u isto vrijeme tretiraju, da se na svim terenima izvrši zaštita jer bolest se širi kada se donese zaraženi cvrčak,” rekla je Đurđica Kšenek iz Poljoprivredne savjetodavne službe. U akciju se uključila i Požeško-slavonska županija koja će sufinancirati tretiranje zapuštenih vinograda bez vlasnika jer upravo takvi vinogradi predstavljaju najveću opasnost i izvor su infekcije.

Cvrcak-slika-1

Procjenjuje se kako Požeško-slavonska županija ima oko 1800 hektara vinograda, a stručno tretirano bit će nešto više od 1000 hektara o kojima brinu veliki sustavi i profesionalni vinogradari. Apel je na dijelu malih vinogradara od kojih se također traži odgovornost i angažiranost, rekao je zamjenik župana Željko Jakopović. “Situacija nije za paniku, ali je vrlo ozbiljna i zahtjeva da se nitko ne igra s gospodarstvom ove županije i tuđom egzistencijom. Za tretiranje nisu potrebna ni velika sredstva ni veliki savjeti. Procijenili smo također da na području županije ima oko 20 hektara vinograda bez vlasnika koji su zapušteni i odlučili smo sufinancirati njihovo tretiranje,” rekao je zamjenik župana Jakopović. Pozvao je sve koji imaju saznanja o takvim vinogradima da se jave u savjetodavnu službu ili vinogradarskim udrugama na svom području, a dodaje kako će biti izvršene i višestruke kontrole tretiranja te se pripremaju i primjerene sankcije za one za koje se utvrdi da lozu nisu tretirali u traženom roku i na propisani način.

TEKST: S. Pok    FOTO: S. Pok/hcphs.hr

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn