PREDSTAVLJEN MEĐUNARODNI "EKO-KAMP BELLI" – Zbližavanje mladih uz promociju kraja, povijesti i kulture | Slavonski.hr

PREDSTAVLJEN MEĐUNARODNI “EKO-KAMP BELLI” – Zbližavanje mladih uz promociju kraja, povijesti i kulture

Datum objave: 05. 10. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U organizaciji Katoličke gimnazije u Požegi danas je u Dvorani sv. Terezije Avilske održano predstavljanje projekta “Eko-kamp Belli”. Uz učenike Katoličke gimnazije u tjednom radu Kampa sudjelovali su učenici i studenti iz Zagreba i Osijeka te iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Katolička gimnazija u Požegi drugu godinu zaredom organizira Eko-kamp Belli, projekt koji je nastao u suradnji s lokalnom Turističkom zajednicom, Županijom Požeško-slavonskom, PP Papuk i Domom sv. Augustina u Velikoj. Naziv nosi po ivanjskom rovašu, najmanjem gušteru Hrvatske čije se stanište nalazi na veličkom dijelu Papuka, predstavila je voditeljica projekta prof. Ivana Arambašić iz Katoličke gimnazije Požega.

“Kamp se održava u Velikoj, ali najvećim dijelom duž cijelog Parka prirode Papuk. Uz Katoličku osnovnu školu Požega, partneri su nam naše prijateljske škole iz Škofijske gimnazije iz Vipave u Sloveniji, Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” iz Travnik, Katolička klasična gimnazija iz Virovitice, Srpska pravoslavna gimnazija iz Zagreba, Katolička osnovna škola iz Požege te studenti sa Odjela za biologiju pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,” rekla je prof. Armbašić.

Sudionici su kroz tjedan dana imali priliku upoznati kulturno-povijesno-prirodne znamenitosti te su posjetili Požegu i Veliku Jankovac, Viroviticu, PP Papuk, arboretum Lisičine i druge značajne lokacije. “Naše aktivnosi su se bazirale oko osvještavanja mladih o važnosti očuvanja prirode. Obišli smo Papuk sa svih strana, vidjeli smo što se još može napraviti, dobili ideje za naredne godine kako pripomoći, ne samo osvještavanjem već i konkretnim praktičnim radom. Naravno, motiv za ovo sve su velika medijska izvještavanja o odlasku mladih s ovih prostora koji želimo spriječiti tako da im pokažemo što bi propustili odlaskom, da im pokažemo da mogu i oni nešto promijeniti te da su oni naša budućnost,” zaključila je prof. Armbašić.

Učenike i profesore prigodnim je riječima pozdravio ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi Ivan Bedeničić. “Želim vam na kraju našeg i vašeg višednevnog projekta svima zahvaliti na dobro odrađenom poslu. Htio bih da sličan vid nastave postane punopravnim dijelom našeg obrazovnog sustava. Htjeli smo izlaskom iz učionica pomaknuti značenje riječi “škola” i “obrazovanje”. Koliko smo u tome uspjeli pokazuju vaša nasmiješena lica, umor nakon dobro obavljenog posla i nadam se, otvorena srca koja ste u ovom svom višednevnom druženju darivali jedni drugima. I ovo je jedan od putova kako ovaj svijet učiniti ljudskijim i ljepšim. Neka vam to bude poticaj traženja novih, vaših, još boljih putova,” rekao je ravnatelj Bedeničić.

TEKST: S. Pok          FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn