PREDSTAVLJANJE KNJIGE – Lika i njezina crkva u prošlosti i sadašnjosti | Slavonski.hr

PREDSTAVLJANJE KNJIGE – Lika i njezina crkva u prošlosti i sadašnjosti

Datum objave: 27. 9. 2014. | Kategorija: Kultura

DSC00908

POŽEGA-  U organizaciji  LZD “Vila Velebita” Požega, sinoć je u Velikoj županijskoj vijećnici u Požegi predstavljena knjiga Gospićko-senjskog biskupa msgr.dr. Mile Bogovića “Lika i njezina crkva u prošlosti i sadašnjosti”.

Knjiga predstavlja vrijedno djelo  koje obrađuje povijest crkve u Lici i njen utjecaj na ukupnu povijest Like, što je zapravo cjeloživotna znanstvena preokupacija autora, naglasio je predsjednik LZD “Vila Velebita” Požega prof.dr.sc. Josip Fajdić u uvodnoj riječi.
“Pred nama je knjiga koja konceptualno i kronološki u nizu poredano zorno svjedoči  o evoluciji crkvenog ustroja u Lici sve do današnjeg suvremenog doba. Tu se nikako ne može izbjeći logično prožimanje povijesti Like kao  geografskog prostora , koji je od posebnog značaja za našu nacionalnu povijest, sa poviješću njene crkve što je zacijelo temeljna paradigma  ove knjige. I upravo zbog toga ova knjiga pruža uvid u brojne, gospodarsko-socijalne ali i demografsko-jezične refleksije na crkveno ustrojstvo Like,” naglasio je Fajdić dodajući da o tome koliko je ta lička povijest bila burna, a povijesna događanja u nekim razdobljima prema crkvi u Lici i vrlo nesklona, svjedoče u knjizi opisana brojna stradanja svećenika, redovnika i redovnica.

nnn

“Knjiga koja je pred nama nije tek jedna u nizu knjiga o Lici i njenoj povijesti. Ova knjiga je drugačija, ne samo po tome što je to knjiga našeg biskupa nego I po tome što je to dugo čekana povijest katoličke crkve u Lici prikazana kroz radove koje je biskup objavljivao u različitim stručnim časopisima ali I one nove koje je u međuvremenu napisao kao rezultat istraživanja,”naglasio je recenzent prof.dr.sc Željko Holjevac iz Zagreba.O knjizi su uz autora govorili prof.dr. sc. Ante Bežen i  Ivica Mataija iz Državnog arhiva u Gospiću u sklopu čije je edicije “Prilozi za povijest Like” knjiga izdana.

TEKST: S.Pok   FOTO: S.Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn