PREDAVANJE MIHAELE MARKOVAC: "Hrvati imaju dvojak odnos prema Turcima, zovem to konfliktom privlačenja i odbijanja" | Slavonski.hr

PREDAVANJE MIHAELE MARKOVAC: „Hrvati imaju dvojak odnos prema Turcima, zovem to konfliktom privlačenja i odbijanja“

Datum objave: 01. 2. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Predavanje profesorice Mihaele Markovac na temu “Osmanlije u hrvatskoj kulturi pamćenja” održano je sinoć u knjižnici požeške Gimnazije.

“Moj stav i teza je kako Hrvati najčešće negativno doživljavaju i sjećaju se Turaka. Zbog višestoljetnih borbi koje smo imali s njima, stav o Turcima u kolektivnom sjećanju je negativan. Osvrnut ću se i na suvremeni kontekst, odnosno reći i navesti zašto mi Turke smatramo “drugima”. Pokušat ću ponuditi i gledište druge strane jer su oni itekako utjecali na razvoj naše kulture i baštine. Njihov utjecaj je vidljiv u arhitekturi, kulturnoj baštini, nezaobilazni su u književnosti, hrani i kuhinji te našem vokabularu u kojem je puno turcizama. U toponimima naših mjesta su ostale turske riječi kao npr. selo Ašikovci, ašikovati u turskom znači ljubovati, ašk je ljubav. Prema jezikoslovcima, čak do 3 tisuće riječi našeg jezika potječe iz turskog. Također, Turci su ostavili velikog traga na Požegu jer je ona bila sjedište sandžaka, dakle imala je istaknuto mjesto u tom razdoblju hrvatske povijesti, govorimo o 16. stoljeću. Turci su većim dijelom Slavonije upravljali iz Požege, a naš grad je tada, slobodno možemo reći, bio centar Slavonije”, ispričala je profesorica Markovac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaže kako je zanimljivo to što nas Turci u isto vrijeme odbijaju i privlače. “Prihvatili smo dosta njihovih običaje vezano za hranu, hedonizam, ispijanje kave, pušenje, gledamo njihove sapunice itd. S druge strane zbog krivih predodžbi o Turcima kao neprijateljima vjere, krvožednima, porobljivačima imamo odbojnost prema njima. Zovem to konflikt privlačenja i odbijanja. I inače kada govorimo o prošlosti i povijesti, treba ju sagledavati i proučavati iz više aspekata, ne samo crno-bijelo. Kada govorimo o nastavi povijesti, uglavnom prevladavaju vojno-političke teme. Stalno govorimo o kurikulumu i toj promjeni plana i programa, mislim da bi više trebalo u školama provoditi kulturnu povijest, utjecaje stranih naroda, stranih vlasti na hrvatsku kulturnu baštinu”, zaključila je Markovac.

“Kolegica Mihaela Markovac pokazala je da problemi nisu jednostavni, posebno kada je riječ o kolektivnim predodžbama ukorijenjenima u svijesti jednoga dijela naših sugrađana. Ovim predavanjem, ali i dosadašnjim aktivnostima Povijesnoga društva Požega, pokušali smo makar malo oslabiti osjećaj nelagode, straha i tjeskobe jednoga dijela građana kada dođu u situaciju da otvoreno i slobodno izraze svoj stav. Bojim se da će razdoblje u kojem živimo biti označeno u našoj lokalnoj povijesti kao vrijeme straha koji ponekad oslabi, a onda opet još jačom snagom zatire prostor slobode i kritičke misli. Ovo je problem koji traje godinama, a možda i desetljećima. Nikako da ga zajedničkim naporima trajno prevladamo te stvorimo poticajno i ugodnije ozračje u našoj sredini. To je naša ljudska i građanska dužnost”, izjavio je predsjednik Povijesnog društva Požega”, Vinko Tadić.

TEKST: Bojan Miščević     FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn