POŽEŠKA BISKUPIJA – Proslava svetog Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i Caritasa | Slavonski.hr


POŽEŠKA BISKUPIJA – Proslava svetog Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i Caritasa

Datum objave: 10. 8. 2017. | Kategorija: Društvo

n
POŽEGA – Na svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskog Caritasa, danas je u Požegi pokraj crkve sv. Lovre, u dvorištu Biskupskog doma održano euharistijsko slavlje koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak u zajedništvu s nadbiskupom i metropolitom msgr. Đurom Hranićem, požeškim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem, članovima Stolnog kaptola i svećenicima grada Požege.

Na slavlju su bili brojni vjernici, Caritasovi volonteri iz cijele Biskupije kao i profesori i učenici katoličkih škola, sjemeništarci, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha, te predstavnici 130 stipendista koji su tijekom prošle školske godine primali stipendije od Zaklade Požeške biskupije za koje je danas otvoren i novi natječaj. “Ovim svetim slavljem želimo razmatrati čudesnu krajnost kršćanske svetosti koju je sveti Lovro djelom posvjedočio kao služitelj oltara i siromaha,” naglasio je pozdravljajući sve prisutne biskup Škvorčević uz posebne pozdrave msgr. Huzjaku i msgr. Hraniću.

nn

“Poseban pozdrav upućujem predvoditelju slavlja, msgr. Vjekoslavu Huzjaku, bjelovarsko-križevačkom biskupu koji nam je svojim dolaskom posvjedočio duhovnu blizinu i solidarnost, a to je više od zemljopisne, susjedne povezanosti. Sudjelovanjem na ovom slavlju nadbiskup i metropolit msgr. Đuro Hranić očituje zajedništvo naše Đakovačko-osječke crkvene pokrajine kojoj je između ostalog, i zajedništvo Kristovih patnja kako poučava sv. Petar u svojoj poslanici. To zajedništvo na prostorima Slavonije još uvijek je označeno brojnim neizliječenim ratnim ranama, a pored toga siromaštvom, odlascima mladih ljudi i cijelih obitelji u tuđinu. Vaš dolazak očituje zajedničku našu brigu, molitvu i nastojanja dviju mjesnih crkava oko dobra ovdašnjeg čovjeka, u čemu nas hrabri i svojim zagovorom pomaže sveti đakon Lovro, služitelj siromaha,” rekao je biskup Škvorčević.

nnn

“Ovo slavlje u koje ulazimo neka bude slavlje vjere jer sveti je Lovro iz vjere živio, iz vjere crpio snagu za svoje služenje i konačno za svjedočanstvo do prolijevanja krvi. Radujem se s vama danas u ovoj svetkovini svetog Lovre kad nam pred očima stoji lik mladog čovjeka koji je bio prije svega zagledan u život. Koji je gradio svoje planove za budućnost, koji je u davnim vremenima upoznao Krista i u Kristu prepoznao put svojega života, prepoznao onu nadu za kojom čovjek teži i koju svatko nosi u sebi jer želi ispunjenje i ostvarenje života u nečemu što je vrijedno i lijepo. Kad gledamo svetog Lovru i kad promatramo njegov život – njegov život je ono svjetlo koje je izraslo iz izvornog svjetla, koje je Krist Gospodin pokazao i donio kao ljubav očevu nama ljudima. Obilje riječi Božje koju smo čuli danas upućuje nas na promišljanje života svetog Lovre ali zove nas i na promišljanje svoga vlastitog života, bilo u svjetlu Božje riječi, bilo u svjetlu života i primjera svetoga Lovre,” rekao je msgr. Huzjak. Sveti Lovro proslavit će se i u svim župama biskupije.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn