POZDRAV IZ POŽEGE – Vrijeme zaustavljeno u razglednicama | Slavonski.hr

POZDRAV IZ POŽEGE – Vrijeme zaustavljeno u razglednicama

Datum objave: 12. 12. 2015. | Kategorija: Kultura

2410573b4ad46d5fd9e080ba92c46f08f5811992

POŽEGA- Ove godne Požega obilježava 250-tu obljetnicu od proglašenja slobodnim i kraljevskim gradom. Kako je povelja uručena pred sam Božić, Gradski muzej Požega 17. prosinca prigodno će Požežanima predstaviti jedinstvenu  publikaciju pod nazivom “Pozdrav iz Požege”. Riječ je o publikaciji koja donosi više od 200 razglednica koje prikazuju različita razdoblja požeške povijesti.

“Publikacija na oko 160 stranica sadrži više od 200 razglednica koje su bile, između ostalog izložene i na izložbi “Požega u zlatno doba razglednica” predstavljenoj 2009. godine. U publikciji smo obuhvatili razglednice iz  početnog razdoblja 1898  pa sve do 1918, ali tu su zastupljenje i one koje su se pojavile kasnije, a sve je svrstano po temama. Tu su i predstavljene i promjene u tiskanju razglednica, a uz razglednice donosimo i neke manje poznate činjenice o gradu,” najavila je kustosica Lidija Ivančević Španiček.

DSCN3501

Promociji  će se održati 17. prosinca u 19,00 sati a prethodit će  zanimljivo zbivanje pod nazivom “Zaustavljeno vrijeme” koje je nastalo  na inicijativu učenika Karla Mačeka, autora facebook stranice “Grad Požega na starim razglednicama i fotografijama”.

DSCN3502

“Kako ne bi ostali samo na promociji publikacije i izložbi, pripremili smo i nekoliko radionica koje tematiziraju sveobuhvatnost razglednica počevši od fotografiranja do njihove temeljite analize.Posebna atrakcija bit će velika statua fra Luke Ibrišimovića koja će omogućiti fotografiranje s tim znamenitim Požežaninom, a bit će  pripremljen i mali igrokaz. Ovo je jedan od načina kako se školski projekt  jednog nadarenog učenika može podići na višu razinu,” naglasio je profesor  povijesti i arheologije Goran Đurđević. Priča o požeškim razglednicama očekuje vas tako 17. prosinca u Gradskom muzeju Požega.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok/ kolekcionar.eu

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn