POU "MAR" I UDRUGA KRIJESNICA – Edukativno predavanje "Kako pomoći vršnjaku oboljelom od maligne bolesti" | Slavonski.hr

POU “MAR” I UDRUGA KRIJESNICA – Edukativno predavanje “Kako pomoći vršnjaku oboljelom od maligne bolesti”

Datum objave: 09. 3. 2017. | Kategorija: Društvo

20170309_122106

NOVA GRADIŠKA – Predrasude, strah i neznanje-osnovne su prepreke u prihvaćanju i podršci djetetu liječenom od raka, koje se nakon dugog izbivanja vraća svakodnevnom životu i školskim obvezama. Kako bi ih na pravi način pobijedili potrebne su nam, prije svega, informacije. One, koje imaju za cilj senzibilizirati, ali i pripremiti matičnu sredinu liječenog djeteta za njegov povratak kući. Informacije su to, s kojima je, u okviru projekta „Malo svjetlo nade“, u organizaciji  POU“MAR“,  učenike viših razreda osnovnih škola, upoznala sjajna ekipa Udruge „Krijesnica“.

“Spoznaja da je dijete oboljelo od maligne bolesti, za svakog roditelja predstavlja noćnu moru, labirint iz kojeg, na prvi pogled, ne vide izlaz. Jer, kronična i po život opasna maligna bolest postavlja velike zahtjeve kako za male bolesnike, tako i za njihove roditelje, te može uzrokovati poteškoće i traume u prilagodbi na novu životnu situaciju“. Trenuci su to u kojima je, uz najbolju moguću medicinsku skrb, jednako važno pronaći utočište. Mjesto na kojem ćete, u društvu onih sa sličnim životnim iskustvom, moći plakati, ali i pronaći snagu za smijeh, mjesto učenja  i druženja, razmjene iskustava, svojevrsna baza svih potrebnih informacija. Riječ je o „Krijesnici“, jedinstvenoj zagrebačkoj, ali i nacionalnoj udruzi koja gotovo dva desetljeća nastoji pomoći djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, predstavljajući istovremeno utočište, ali i polaznu točku u suočavanju s „baukom raka“, rješavajući bezbrojne svakodnevne probleme, nudeći konkretnu pomoć, ali i toliko potrebnu utjehu.

kkk

Jer, suočeni sa zastrašujućom dijagnozom, roditelji gube interes, ali i pojam o normalnom životu.Tu na scenu stupa ekipa „Krijesnice“, udruge koja obiteljima malih bolesnika pruža besplatan smještaj u jednom od vlastitih stanova, parking, značajno snižene cijene javnog prijevoza ali i putne karte za vlak, kao i potpuno oslobođenje od plaćanja cestarine. Osim egzistencijalno važnih problema, „Krijesnica“ riješava i one puno dublje, puno teže, nudeći roditeljima psihološku, ali i svaku drugu logističku pomoć.Znajući kako je neznanje glavni razlog predrasudama, nastojeći  oboljelom djetetu olakšati povratak u školu, stručni tim „Krijesnice“osmislio je jedintveni projekt „Malo svjetlo nade“ u kojem glavnu ulogu imaju, kako kažu u Udruzi, „ survivori“,  djeca i mladi liječeni od malignih bolesti. Osim što vlastitim primjerom ohrabruju nove male bolesnike, njihov je cilj, kao i cilj projekta, prije svega informirati i senzibilizirati, ali i pripremiti matičnu sredinu oboljelog za njegov povratak kući.

U suradnji s POU “Matija Antun Relković“, učinili su to i u Novoj Gradiški, ( Slavonija je jedna od regija u kojoj je problem malignih oboljenja kod djece i više nego prisutan),  jer, kako je rekao predsjednik Udruge, Zoran Cipek,  „ljudi zaziru od svega onog što im je nepoznato, iako žele pomoći. Stoga su prava edukacija i prava informacija i više nego potrebne, ali i jedini način na koji je moguće dokinuti predrasude“. Projekt je to čiju  važnost i  kvalitetu prepoznaje i preporučuje Ministarstvo obrazovanja, podržava Agencija za odgoj i obrazovanje, a suifinancira Ministarstvo zdravlja. Osim toga, „Malo svjetlo nade“ ima za cilj i upozoriti na više nego zastrašujuću nacionalnu statistiku koja kaže kako svaki drugi dan od maligne bolesti oboli jedno dijete, a broj oboljelih je u stalnom porastu, ali i izboriti se s brojnim problemima sustava. Na prvom mjestu to su loša komunikacija i neznanje, uz, ponekad i nedovoljnu osjetljivost zaposlenika u sustavu. Problem osim toga predstavlja i činjenica kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja nema organiziranu ustanovu za palijativnu skrb dječje dobi što je, smatra predsjednik „Krijesnice“, Zoran Cipek, nedopustivo. Predavanjem pod nazivom „Kako pomoći vršnjaku oboljelom od maligne bolesti“ Nova Gradiška se upisala na listu gradova koji su problem prepoznali, ali i pokazali spremnost da sruše zid predrasuda, a organizator, POU „Mar“ otvaranjem vrata „Doma kulture“ za, još jednu, ne tako tipičnu aktivnost, dokazao kako, ukoliko je volje i interesa, svako mjesto može biti sjajna učionica.

TEKST: S. Tarbuk   FOTO: S.T.

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn