POLUGODIŠNJI REZIME – Gradonačelnik Puljašić: U šest mjeseci napravili smo dosta, ali želimo više, brže i bolje | Slavonski.hr

POLUGODIŠNJI REZIME – Gradonačelnik Puljašić: U šest mjeseci napravili smo dosta, ali želimo više, brže i bolje

Datum objave: 27. 12. 2017. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Gradonačelnik Darko Puljašić sa zamjenicima Mariom Pilonom i Ferdinandom Trohom održao je konferenciju za novinare na kojoj je rezimirao ostvareno na području Grada Požege u prioteklih šest mjeseci. “U šest mjeseci smo napravili dosta, ali to je tek početak jedne prekrasne priče. Važno mi je da se kod Požežana održi želja i volja da naš grad učinimo gradom kvalitetnog življenja sa sigurnom budućnošću,” naglasio je gradonačelnik.

“U prvih šest mjeseci svoga mandata naišao sam na veliku kooperativnost hrvatske Vlade, te su rezultat toga mnogi ugovori s ministarstvima i državnim institucijama o ulaganju u Požegu. S velikom uvjerenošću mogu reći da će ih biti još mnogo. Posebno me raduje uključivanje sugrađana u problematiku grada. U šest mjeseci smo napravili dosta, ali to je tek početak jedne prekrasne priče. Važno mi je da se kod Požežana održi želja i volja da naš grad učinimo gradom kvalitetnog življenja sa sigurnom budućnošću,”naglasio je uvodno gradonačelnik Puljašić.

Ulaganja u infrastrukturu u znaku su izgradnje nogostupa u Sokolovoj i Jagodnjaku u Požegi. “Riječ je o investiciji vrijednoj 2 milijuna kuna od čega je više od polovine sredstava osiguralo Ministarstvo unutarnjih poslova kroz Nacionalni program sigurnosti u prometu. Nakon dugog niza godina rješavamo prometni problem za naše sugrađane koji se u ovom uskom koridoru jednostavno ne mogu kretati s potrebnom sigurnošću. S proljećem i dolaskom boljih vremenskih uvjeta pojačat će se i intenzitet radova te se nadamo kako će cijela dionica biti završena do ljeta,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Značajni su i radovi u Ulici Borisa Hanžekovića koji su započeli su u travnju, a radilo se na izgradnji prometne infrastrukture, kolnika i pješačkih staza te izgradnji sustava oborinske odvodnje. Vrijednost radova je 1.184.820,00 s PDV-om. Uz izgradnju prometne infrastrukture, radove na izgradnji preljevnog kolektora kanalizacijske mreže za ulice Eugena Kvaternika i Borisa Hanžekovića odradila je gradska tvrtka Tekija. Vrijednost tih radova je 220 tisuća kuna. U ulice je postavljeno i 13 rasvjetnih stupova u dužini od 380 metara. Vrijednost investicije je oko 120.000,00 kuna s PDV-om. Cijeli ciklus radova u ovom dijelu grada, podsjetio je gradonačelnik Puljašić, započeo je još 2013. godine i svake godine se rješavala po jedna ulica čime je Grad Požega još jednom pokazao kako prsten Požege ima jednake uvjete kao i centar grada.

U proteklom šestomjesečnom razdoblju otvoren je i Vrtić vrijedan 15 milijuna kuna, a svojom zahtjevnošću i razmjerima izdvaja se i projekt Aglomeracija Požega za koji je nedavno potpisan ugovor o sufinanciranju.”To je najveći naš projekt i doista treba čestitati svim timovima koji su radili na tom projektu. Ukupna vrijednost iznosi 217,5 milijuna kuna, od čega 124,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija. Izgradnjom aglomeracije Požega će stati uz bok razvijenih europskih gradova. Sva otpadna voda će se prerađivati i čuvati se naš okoliš za buduće generacije. Kvalitetu življenja, zaštite okoliša i dobrobiti koje će stići iz ovog projekta, zasigurno ćemo vidjeti u budućnosti, i mi i svi koji dolaze iza nas. Kroz ovaj projekt, u sljedeće dvije godine planirana je i rekonstrukcija i izgradnja kanalizacije u ulicama Stjepana Radića, Hrvatskih branitelja, Mlinskoj, Osječkoj, Ulici Kralja Krešimira, Zrinskoj ulici, Ulici Pavla Radića, Ulici Eugena Kvaternika, dijelu Sokolove i Jagodnjaka, te u Ulici Ante Starčevića,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tu je i niz drugih projekata manjih razmjera ali značajnih za ugodno življenje poput Veličanke gdje se uređuje šetalište s rasvjetom i rampama. Uz infrastrukturne projekte koji podižu standarde i kvalitetu življenja, pokrenute su aktivnosti i projekti koji u svojoj konačnici daju veliku podršku poduzetništvu. ” Poduzetništvu kao pokretaču razvoja poklonit ćemo posebnu pozornost u budućem razdoblju. Inkubator vrijedan 12 milijuna kuna svaki dan očekuje početak izgradnje, a tu je i Gospodarska zona gdje ćemo biti najpovoljniji, najkonkretniji u podršci i pomoći našim poduzetnicima kako bi se Grad Požega doista potvrdio kao prijatelj poduzetnika,” rekao je gradonačelnik. Značajniji pomaci ostvareni su i u turizmu pri čemu se posebno izdvaja projekt Požeška kuća za čiju je treću fazu iz Ministarstva turizma stiglo 500 tisuća kuna. “Grad Požega ima mogućnost pružanja vrhunskih turističkih usluga i biti turističko srce Slavonije. Turizam u Požegi ne smije biti jedna manifestacija s tamburama, nego sustavno planirana aktivnost i sinergija mnogih pravnih i fizičkih osoba. Samo širokim angažmanom možemo učiniti da stvorimo snažan turistički identitet, odnosno, turistički grad,” naglasio je gradonačelnik.

Dodao je kako i Upravni odjel za Europske integracije tijekom 2017. godine sudjelovao brojnim projektima koji su bili pripremani te se nalaze ili su se nalazili u provedbi od infrastrukturnih projekata. Riječ je o projektima koji imaju infrastrukturni, kulturni i socijalni karakter – od reciklažnog dvorišta, projekta zapošljavanja žena do poduzetničkog inkubatora do ulaganja u školske i društvene i kulturne objekte, a trenutno su spremni za prijavu na EU fondove Javna rasvjeta – ESCO model, rekonstrukcija Gradskog muzeja, izgradnja i opremanje Thallerovog ljekovitog hrama, energetska obnova Doma u Dervišagi, energetska obnova Doma u Novim Mihaljevcima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Naravno, nije sve samo krasno, moramo biti i kritični – želim da to ide bolje, brže i da svi sugrađani još više sudjeluju. Na našim službenim stranicama dobit će mogućnost dati svoja mišljenja, ideje i kritike. Želio bih potaknuti sugrađane na zajedništvo, na aktivan suživot, da ne padamo samo u defetizam i priče kako se odlazi i ništa nije dobro. Naprotiv, nije sve loše, ja mislim da je dobro, da zajedno imamo snage i volje ovaj grad i županiju smjestiti na mjesto koje im pripada. Kao prvi među jednakima, prvi ću ići “probijati zid”, truditi se i boriti da i na razini države dobijemo sredstva koja nam pripadaju kako bi bili ravnopravni sa svima. U ovo blagdansko vrijeme želim svima puno mira, zdravlja i radosti, i puno ljubavi prema bližnjima, prema svima. Budimo onakvi kakvi bi htjeli da su drugi prema nama,” poručio je gradonačelnik Darko Puljašić.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn