POKLADNO JAHANJE U BODOVALJCIMA – Odavno smo graničari stari | Slavonski.hr

POKLADNO JAHANJE U BODOVALJCIMA – Odavno smo graničari stari

Datum objave: 06. 2. 2018. | Kategorija: Susreti

n

BODOVALJCI – I dok tradiciju danas obnavljaju mnogi, u Bodovaljcima se mogu pohvaliti s činjenicom kako su među prvima, od zaborava oteli i sačuvali stari graničarski običaj pokladnog jahanja. Organizirano sedmi puta, u organizaciji istoimene mjesne udruge, uz potporu Općine Vrbje i Brodsko posavske županije, na pokladnom je jahanju, po prvi puta, kao konjanik sudjelovao i načelnik Igor Jurišić.

Čuvajući živim sjećanje na 18.stoljeće i vrijeme Vojne krajine, zaljubljenici u konje i sve ono što je Slavonija, članovi Udruge Pokladno jahanje iz Bodovaljaca, i ove su se godine prisjetili jedinstvenog graničarskog običaja i tako od zaborava oteli  komadić tradicije. Sedmo Pokladno jahanje, najbrojnije i najposjećenije do sada, uz domaćine i organizatore, okupilo je i brojne goste, a manifestaciju ni ove godine nije propustio saborski zastupnik HSS-a, Davor Vlaović. U okićenoj koloni, prvi puta kao konjanik, sudjelovao je i načelnik Općine Vrbje, Igor Jurišić.

b b3

Pokladno jahanje u Bodovaljcima prvo je u nizu sve brojnijih manifestacija čiji je cilj podsjetiti na stari narodni običaj prema kojem su, upravo u ovo vrijeme, svečano odjeveni čuvari granice na Savi na konjima išli u obilazak pajdaša, što je bio povod čašćenju i ugodnom druženju uz pokladno jelo, piće i  pjesmu. Osim revitalizacije tradicije, manifestacija je ovo koja je, u, sve osiromašenije slavonske avlije, na velika vrata ponovno uvela konje, stvarajući, tako, i dobru podlogu za razvoj ruralnog turizma i obogaćivanje turističke ponude kontinenta. Nakon obilaska “graničarskih postaja” i gizdave “šetnje” na konju, pokladno jahanje završilo je zajedničkim cjelovečernjim druženjem u Društvenom domu u Bodovaljcima, uz tamburaški sastav „Legatto“ i Stjepana Jeršeka -Štefa.

TEKST: S. T.      FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn