POKLADNI DANI U NOVOJ GRADIŠKI -S maskom ili bez nje, opustite se i uživajte | Slavonski.hr

POKLADNI DANI U NOVOJ GRADIŠKI -S maskom ili bez nje, opustite se i uživajte

Datum objave: 06. 2. 2018. | Kategorija: Susreti

POK NG 1

NOVA GRADIŠKA – Peto godišnje doba zakucalo je na vrata poručujući „Stav’te pamet na komediju“! Vrijeme je karnevala i mačkara kako pokladne dane zovu u Novoj Gradiški. Stoga, masku na lice i u subotu, 10.veljače, put Male.

Naselje Mala i ove će godine, onako kako je to ovdje oduvijek u vrijeme karnevala, biti središte svijeta. Jer, ako itko zna organizirati „mačkaranu“ zabavu, onda su to Malčani. Pokazat će to u subotu, 10.veljače i službeno, iako ne i formalno, otvoriti još jedne Pokladne dane u Novoj Gradiški. Vesela i kreativna ekipa organizatora-članovi mjesnog KUD-a na svom vas terenu čekaju točno u podne za kada je najavljen ustroj karnevalske povorke, a onda i ceremonija predaje ključeva pokladnom gradonačelniku. Nakon što se glasna i šarena kolona Haulikovom i ulicom Slavonskih graničara „spusti“ do središnje gradske pozornice, redateljsku palicu preuzima ekipa Društva naša djeca zajedno, a onda, uz program onih koji se maskenbalu najviše vesele-klince i klinceze, polaznike gradskih dječjih vrtića, kreće i prava fešta. Nakon „predstavljanja“ pred prosudbenom komisijom, a onda i dodjele nagrada, proslava petog godišnjeg doba seli se ponovno u Malu, u mjesni dom, pa tko dulje izdrži.

tz1

Nedjelju i ponedjeljak iskoristite za sumiranje dojmova i neophodnu rekuperaciju, a onda, ponovno na „mjesto zločina“ i veliku završnicu, u utorak, 13.veljače. Prema stoljetnom običaju, toga će dana za sva prošlogodišnja zla i nedaće, glavom „platiti“  Rade, pokladni lutak čije će spaljivanje stvarno i simbolično označiti i početak novog vremenskog ciklusa. Ukoliko vam je Venecija predaleka ili preskupa, navratite na Pokladne dane u Novu Gradišku. Jer, uz Malčane, genetski predisponirane za dobru mačkaranu feštu i grad se ponosi članstvom u Federaciji europskih karnevalskih gradova. Prepoznalo je to prošle godine nekoliko stotina gostiju, oduševljenih prijemom i zabavom, a svi oni nikako ne mogu biti u krivu. Onda, vidimo se?

TEKST: S. T.      FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn