PLESNA RADIONICA FLUID BALANCE U POŽEGI – "Ples pruža mogućnost da na različite načine pristupimo tijelu i pokretu i to je vrlo oslobađajuće" | Slavonski.hr

PLESNA RADIONICA FLUID BALANCE U POŽEGI – “Ples pruža mogućnost da na različite načine pristupimo tijelu i pokretu i to je vrlo oslobađajuće”

Datum objave: 04. 2. 2018. | Kategorija: Kultura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – UO Plesna radionica Ilijane Lončar nastavlja projekt organizacije plesnih radionica u Požegi. Ovog vikenda ( 3. i 4. veljače) održana je jedinstvena radionica Nikole Oreškovića koji je svoje znanje iz sporta, plesa, akrobatike i kaskaderstva pretočio u Fluid balance. Radionica je okupila gotovo 30 polaznika različite dobi, plesnog i sportskog iskustva i interesa, ali s jednim ciljem – ostvariti ravnotežu pokreta, ravnotežu između tijela i uma.

Akrobatika, capoeira, yoga, suvremeni ples, jedinstveni sustav treninga koji spaja sve te vještine u fluidnost pokreta, ekonomičnost kretanja i kreativnost bez granica. Ilijanina dvorana i ovog puta pokazala se kao plesno edukativno središte koje nudi iznimno vrijedne predavače i sadržaje. Stoga ne čudi veliki odaziv zainteresiranih.”Na radionicu se prijavilo 27 polaznika, a posebno veseli njihova raznovrsnost. Odazvali su se članovi Gimnastičkog društva Sokol, hiphoperi iz Plesnog kluba Boa i Plesnog studia Marine Mihelčić te jedan vježbač yoge, naravno uz plesače Plesne radionice Ilijane Lončar. Šarolika ekipa, radili smo na tehnikama balansiranja na rukama te akrobacije s partnerima, a posebno mi je drago da je svima vrlo zanimljivo i bilo je zadovoljstvo čuti njihove dojmove,” rekla je Ilijana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zadovoljan je i Nikola koji će, kako je rekao, rado ponoviti iskustvo rada u Požegi.”Ovo je vrlo talentirana i raznovrsna ekipa, od najmanjih do onih većih. Puno stvari smo napravili i prošli, a sami polaznici odlično su se snašli. Ilijana ovdje radi vrlo dobar posao, osim što je dobar pedagog, organizira i ove radionice s gostujućim predavačima i to se osjeti i na spremnosti polaznika koji dolaze. Naime, ovakve radionice iznimno su značajne. Volio bih da i drugi pedagozi koji se bave plesom na ovakav način proširuju svoje znanje jer samo tako svi možemo rasti – kroz razmjenu iskustava i kroz razmjenu tehnika,” rekao nam je Nikola koji je svoje trenersko i pedagoško iskustvo obogatio i s radom s osobama s invaliditetom, jer kako kaže, ples kao univerzalni jezik kreativnog izražavanja ne smije biti getoizirana umjetnost.

m1 m2

“Upravo to iskustvo napravilo je znatno veliku razliku u pristupu koji sad imam i u pristupu koji sam imao prije. Postavlja se pitanje što je estetika, što je čisti pokret, zašto nešto mora imati baš ovakvu formu, čime je to određeno i kroz taj rad s tim osobama, naučio sam pomicati granice. Član sam IMRC (Integrated movement research colective), radimo i predstave s osobama s invaliditetom te kroz te projekte pomičemo svijest i građana i izvođača,” rekao je Nikola.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A pomicanje svijesti i spoznaja o vlastitim mogućnostima, taj “fluid balance” u tijelu i umu ono je što je potrebno svima. “Nije potrebno da svi polaznici postanu profesionalni plesači i sportaši, ali važno je baviti se nekom aktivnošću koja oslobađa energiju i kreativnost, a ples je iznimno dobar medij jer nije ukalupljen kao druge aktivnosti ili kao profesionalan sport. Ples pruža mogućnost da na različite načine pristupimo tijelu i pokretu i to je vrlo oslobađajuće. A kad u fizikalitetu imaš toliku slobodu, onda ćeš slobodu imati i u umu,” zaključio je Nikola.

TEKST: Sanja Pok       FOTO: Sanja Pok/ UO PR I.Lončar

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn