PETA LJETNA ŠKOLA POVIJESTI 2018 – U središtu zanimanja Stari Egipat | Slavonski.hr

PETA LJETNA ŠKOLA POVIJESTI 2018 – U središtu zanimanja Stari Egipat

Datum objave: 13. 9. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U organizaciji Povijesnog društva Požega 14. i 15. rujna u Katoličkoj gimnaziji održat će se peta Ljetna školu povijesti za učenice i učenike sedmih i osmih razreda te svih razreda srednjih škola.

Prema riječima predsjednika Povijesnog društva Požega Vinka Tadića, u radu Ljetne škole sudjelovat će 67 učenica i učenika te osam profesorica i profesora. “Organizirali smo dva uvodna predavanja, pet problemskih interaktivnih predavanja i radionica. Tema ovogodišnje Ljetne škole povijesti je Stari Egipat. Prvo uvodno predavanje, za sve sudionice i sudionike, održat će profesorica Nataša Puljašić pod naslovom „Uvod u povijest Staroga Egipta“, a profesor Zdenko Samaržija izlaganje „Eksponati Staroga Egipta u Muzeju Slavonije“. Nakon toga učenice i učenici će, ovisno o svojim interesima, biti uključeni u jednu od pet radionica: „Graditeljstvo i umjetnost starog Egipta“, „Društvo i država“, „Religija, kult i zagrobni život“, „Znanost, medicina i astronomija u Starom Egiptu“, „Pismo i književnost Starih Egipćana“. Radionice će trajati dva sata, potom ćemo održati zajedničku diskusiju i prezentaciju rezultata. Drugi dan Ljetne škole povijesti učenice i učenici posjetit će Arheološki muzej u Zagrebu i uz stručno vodstvo vidjeti zbirku eksponata Staroga Egipta,” najavio je prof. Tadić.

Dodaje kako Povijesno društvo Požega posebnu pozornost posvećuje njegovanju svijesti o vrijednosti kulturne baštine te na poseban način odgaja i obrazuje učenike u pravcu njihova aktivnog odnosa prema kulturnom nasljeđu zavičaja i domovine, ali i svjetske kulturne baštine. “Stari Egipat je tema koja privlači pozornost. Tako ćemo lakše razviti poželjne modele odnosa prema kulturnim vrijednostima. Takvim temama, i suvremenim pristupima u susretu s tradicijom, uspijevamo privući gotovo impresivan broj mladih sugrađanki i sugrađana koji tek trebaju zakoračiti na put odraslih ljudi. U društvu koje nameće neke trenutne i prolazne vrijednosti to je zaista značajan uspjeh. Mislim da je ozračje pluralizma mišljenja i tolerancije privuklo one na kojima Požega i Hrvatska ostaju. To nije bilo lako postići, ali dosada smo u tome bili uspješni,” zaključio je prof. Tadić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn