"PARTIZANKA" U NAPADU – Počela sezona cvjetanja ambrozije | Slavonski.hr

“PARTIZANKA” U NAPADU – Počela sezona cvjetanja ambrozije

Datum objave: 10. 8. 2018. | Kategorija: Društvo

ambrozija u cvatu

POŽEGA –  S dolaskom ljeta, osobama koje su alergične, pogotovo na ambroziju, nije nimalo lako. Sredinom kolovoza ova biljka – korov počinje cvjetati  te otpuštati pelud ambrozije u zrak. U Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije danas ipak izmjerena još uvijek mala količina peludi u zraku ovog najvećeg alergena.

Inače radi se o korjenu ambrozije- artemisifolia, poznate u narodu i kao patrtizanka ili limunđik. Ova neugledna biljka jedan je od najraširenijih korova te osim zdravstvenog, predstavlja problem i u poljoprivrednoj proizvodnji, bez obzira o kojoj se kulturi radi, no uglavnom se može pronaći  u žitaricama zbog gustog sklopa. A kada počne cvatnja, ovaj korov pušta ogromne količine alergena.Tako se pelud sa samo jedne biljke  uz pomoć vjetra širi čak  nekoliko stotina kilometara. Aparat za mjerenje koncentracije peluda u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije ovih će dana biti u punom pogonu.

aparat za mjerenje koncetracije zrnaca ambrozije

Doktorica medicine Jasmina Kovačević iz Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije napominje.“Čak se govori o brojkama do 10 posto opće populacije koji imaju neke simptome, ne nužno ozbiljne i negdje čak do 15 posto djece koji imaju simptome vezano ne samo uz ambroziju nego i druge alergije iz prirode”.

dr jasmina kovacevic

“Simptomi su itekako poznati, pogotovo alergičarima. Suzne oči, svrabež u području usta i nosa, kihanje. Na sreću, preventivnih mjera za lakši život je podosta. Koncentracija peluda je najviša u jutarnjim satima, stoga se za odlazak van zbog obavljanja bilo kakvih aktivnosti preporuča ići tek nakon 18 sati, predvečer ili navečer.Kiša je prijatelj alergičara, iza kiše šećite i bavite se aktivnostima slobodno, tada je niska koncentracija,” savjetuje dr. Kovačević.

Kako ambrozija raste na gotovo svim zapuštenim parcelama, uz pruge, ceste i kanale, preostaje samo da se krene u  akcije  košnje ili  čupanja kako bi se barem malo pomoglo alergičarima.

TEKST: Alan Nedela    FOTO: A. Nedela

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn