OŽUJAK U POU "MATIJA ANTUN RELKOVIĆ" – Po porciju kulture u…Dom kulture! | Slavonski.hr

OŽUJAK U POU „MATIJA ANTUN RELKOVIĆ“ – Po porciju kulture u…Dom kulture!

Datum objave: 06. 3. 2017. | Kategorija: Društvo

pouNajava07s

NOVA GRADIŠKA- Vjerujući kako je kulturi mjesto svugdje oko nas, skidajući s nje neopravdan epitet elitističke, pomno pri tom birajući klasične, ali i neke nove, kreativne sadržaje, Pučko otvoreno učilište „Matija Antun Relković“ na sasvim je drugačiji, itekako zanimljiv način, „otvorilo“ sezonu.

Jer, prostor je to koji je, u kratko vrijeme, sugrađanima ponudio lepezu sadržaja, dokazujući kako je kultura svugdje oko nas, ali i kako svaki sadržaj koji podiže ljestvicu kvalitete života, može biti kultura. Širom otvarajući vrata svima, i vjernim posjetiteljima kazališta i koncerata, i zaljubljenicima u umjetnost, kao i svima onima koje je, zbog nedovoljne informiranosti i educiranosti, kultura, do sada, uglavnom plašila, u prostor Doma kulture ( kako Novogradiščani zovu POU „MAR“) , proteklih ste tjedana, osim na nekoliko različitih izložbi, Valentinovski koncert, ali i pokoju kazališnu predstavu, nedjeljom mogli navratiti na partiju šaha, naučiti pokoju novu caku i izbrusiti tehniku, a onda se družiti s vrhunskim stručnjacima lutkarstva i naučiti kako kreirati predstavu. Ako vijest o novim, zanimljivim sadržajima do Vas nije stigla, još uvijek niste nigdje zakasnili, jer, po vlastitu ćete porciju kulture, novih znanja, vještina i informacija, moći i narednih dana. I bit će za svakoga ponešto.

Novi radni tjedan počinje onako kako i priliči „mrskom“ nam ponedjeljku-kazališnom poslasticom za koju će se pobrinuti zagrebački Teatar Rugantino, ali i prvak drame najuvaženije nacionalne nam kuće kulture, Hrvatskog narodnog kazališta, Siniša Popović.Riječ je o monodrami Ivice Ivaniševića „Život je čudo“, velikoj priči o malim junacima koja, u vremenima sivila i apatije, na scenu donosi životno potrebni optimizam i vedrinu. Tekst je to pisan po narudžbi velikana hrvatskog glumišta i osnivača Teatra Rugantino, Ivice Vidovića, ali i predstava koju aktualna ekipa Teatra, na čelu s Ivičinom suprugom i suosnivačicom „Rugantina“, Gordanom Gadžić, posvećuje utemeljitelju i glumcu koji je dugi niz desetljeća u kazalištu, na filmu i televiziji stvarao nezaboravne uloge. Teatar „Rugantino“, Siniša Popović i POU“Mar“ čekaju vas na „daskama koje život znače“ u ponedjeljak, 6.ožujka, od 20 sati.

zjc_01_pgTop

Već tri dana kasnije, u četvrtak, 9.ožujka, od 12 sati, želeći informirati i senzibilizirati, kreirajući, dugoročno, sredinu otvorenu za sve različitosti, nesklonu osuđivanju i predrasudama, Pučko učilište u suradnji s „Krijesnicom“, udrugom za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, organizira predavanje „Kako pomoći vršnjaku oboljelom od maligne bolesti“. Predavanje je namijenjeno klincima viših razreda osnovne škole, ali i nastavnicima i roditeljima, te svima drugima koji sudjeluju u radu s djecom. Predavanje će biti održano u okviru projekta „Malo svjetlo nade“ u kojem glavnu ulogu imaju mladi borci, ali i pobjednici u životnoj bici s malignom bolesti. Kako su predrasude, strah i neznanje najveća prepreka za prihvaćanje i podršku djetetu liječenom od raka, u trenutku kada se nakon dugog izbivanja u bolnici, vraća u školu, cilj predavanja je, prije svega, senzibilizirati i pripremiti sredinu za povratak liječenog djeteta. Osim što će nam pomoći u jačanju socijalnih vještina i „bildanju“ empatije, projekt edukacije matičnih sredina djece liječene od malignih bolesti, “ sufinancira Ministarstvo zdravlja, preporučuje Ministarstvo obrazovanja, a podržava Agencija za odgoj i obrazovanje. Želite li i vi postati „malo svjetlo nade“, zbog potreba organizacije dolazak je potrebno potvrditi na broj 091/ 361 0500 zaključno sa 6.ožujka.Ž

IMG_8514-pisanice

Znajući kako niti jedne umjetnosti nema bez kreacije, ali i kako je svaki profesionalac nekada bio amater entuzijast, u susret Uskrsu, POU „Mar“ će u srijedu, 15.ožujka, organizirati radionicu „quillinga“ za početnike. Riječ je o staroj, pomalo zaboravljenoj tehnici savijanja papira, sasvim različitoj od japanskog joj rođaka origamija, tehnici namotavanja raznobojnih trakica koje se lijepe na podlogu ili međusobno, tehnici čije ćete tajne, ipak morati otkriti sami. Odlučite li raditi na vlastitoj kreativnosti, uz osnove „quillinga“ naučit ćete i kako ukrasiti pisanice, što je vještina koju ćete vrlo brzo moći iskušati i u vlastitom domu.Kako kaže ekipa organizatora, potrebno je ponijeti tek dobru volju, sve ostalo, njihova je briga.

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: POU MAR/ rugantino.hr

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn