OŠ JULIJA KEMPFA POŽEGA – Radionica "(Ne) prijatelj u džepu" za sigurnije ponašanje na društvenim mrežama i internetu | Slavonski.hr

OŠ JULIJA KEMPFA POŽEGA – Radionica “(Ne) prijatelj u džepu” za sigurnije ponašanje na društvenim mrežama i internetu

Datum objave: 06. 2. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Povodom dana Dana sigurnijeg interneta, u OŠ Julije Kempf u suradnji s Policijskom  upravom požeško-slavonskom danas je održana radionica za  učenike šestih razreda pod nazivom „(Ne)prijatelj u džepu“. Cilj ove  radionice je poučiti djecu o sigurnijem ponašanju na društvenim  mrežama i internetu općenito te prevenirati stopu vršnjačkog nasilja  na internetu tzv.cyberbullyinga.

Istraživanja pokazuju kako više do 90 posto djece u Hrvatskoj dobi od 11 do 18 godine koriste Internet, više od 98 posto djece ima otvoren Facebook profil, a čak više od 68 posto djece ima otvoren Facebook profil prije 13 godine, što je zakonski zabranjeno. Posebno je zabrinjavajuće da su djeca ustvari odavno “pobjegla” s Facebooka u potrazi na drugim, novim aplikacijama gdje je velika mogućnost zlostavljanja i vrijeđanja na anoniman način. Radionice su vrijedan oblik edukacije i prevencije, a u Kempfovoj školi to je nastavak kontinuiranog rada na ovoj problematici budući da su tijekom prošlog polugodišta ove školske godine održani roditeljski sastanci s oko 200 roditelja kako bi se i oni što detaljnije upoznali  s opasnostima koje prijete djeci na internetu, ali ujedno i kako bi naučili zaštiti svoju  djecu od cyberbullyinga, pojasnila je psihologinja Silvija Crnković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Iskustvima iz škole i slučajevima koje smo imali uvidjeli smo da je taj virtualni svijet vrlo opasan, jer potencijalni nasilnici kriju se “iza ekrana”. Upravo kroz ovakve radionice djeci se nastoji prikazati što ih sve može snaći na internetu, od toga da nije baš sasvim bezazleno staviti svoje fotografije, davati svoje osobne podatke, te doživljavati sve osobe koje im se javljaju na internetu kao prijatelje. Nastojimo to osvijestiti i roditelje jer oni nerijetko smatraju kako djeci treba dati određenu dozu slobode i individualnosti te da ne treba zadirati toliko u njihove aktivnosti na internetu, što je potpuno krivo. No, pokušali smo dati roditeljima do znanja da ne idu i u onu drugu krajnost zabrane interneta već da treba pronaći pravu ravnotežu i mjeru u kontroli jer posljedice zlostavljanja putem interneta su vrlo opasne za psihološko zdravlje djeteta,” rekla je Crnković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svoja iskustva podijelili su i učenici. “Svjesna sam problema koji mogu nastati. Moje objave na Facebooku gleda i mama, a najviše ga koristim za praćenje raspored treninga. Svjesna sam svih opasnosti i među prijateljima imam osobe koje poznajem, a sadržaj koji objavljujem prati i mama,”rekla nam je Lana Biondić učenica šestog razreda. Na isti način društvene mreže koristiti i Teo Hodak koji koristi Facebook i Instagram. “Imam na Instagramu oko 500 pratitelja, ali objavim tek poneku fotografiju s rođendana i slično. Znam koji su sadržaji primjereni i držim se toga, rekao je Teo. Sigurnost i zaštita djece na internetu polje je djelovanja i policije, a nisu rijetkost dojave o zlostavljanju djece tako – od mrežne krađe indentiteta, slanja neprihvatljivih poruka erotskog sadržaja i sličnog, kaže Siniša Sabljak, policijski službenik za prevenciju u PU požeško-slavonskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

“Od kada je aktivirana aplikacija Red button sve je više prijava jer ih mogu podnositi i sama djeca i to anonimno. Aplikacija je namijenjena svima, ali posebno je prilagođena djeci i ista omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koje se sumnja da je nezakonit. Porazno je da se uznemiravanje putem interneta rijetko prijavljuje roditeljima, nastavnicima i policiji, tako da dosta takvog ponašanja ostaje u tamnoj brojci. Na području Pu požeško-slavonske tijekom 2017. godine evidentirano je ukupno 28 kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, što je u odnosu na 2016. godinu povećanje za 14 kaznenih djela. Svako internetsko nasilje treba što prije prijaviti jer je digitalni trag tada najlakše pratiti,” rekao je  policijski službenik Siniša Sabljak.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn