OPREZNO S VATROM – Barem jednom godišnje zovite dimnjačara | Slavonski.hr

OPREZNO S VATROM – Barem jednom godišnje zovite dimnjačara

Datum objave: 14. 2. 2019. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – U srijedu, 13. veljače 2019., oko 20.55 sati, u mjestu Pavlovci (općina Brestovac), zbog propuštanja topline iz dimovoda peći na kruta goriva, došlo je do požara u obiteljskoj kući u vlasništvu 83-godišnjakinje. Požar je ugašen oko 22 sata, kada je utvrđeno da je izgorio dio drvene krovne konstrukcije, odnosno nastala materijalna šteta, izvijestili su iz požeške policije.

Požar u Pavlovcima nije izdvojen slučaj u ovim zimskim mjesecima. Nasreću, nastala je samo materijalna šteta na krovnoj konstrukciji, no događali su se već i požari većih razmjera, čak i s tragičnim posljedicama. Kako bi se izbjegli tragični događaji, policija upozorava građane kako je obavezno da plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) servisiraju ovlašteni stručni serviseri jer će se tako povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Što se tiče dimnjaka, također je potrebno da ih barem jednom godišnje redovito pregledavaju ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Obavezno pozovite dimnjačara ako dimnjak dobro “ne vuče”, kada se u prostoriji glatke površine orošavaju – vlaže jer je moguće je da se radi o povratu dimnih plinova, ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom te ako se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega. Često se zaboravlja da očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, pa vrući pepeo nemojte bacati u kontejnere za smeće ili druga odlagališta, savjetuju iz policije.

TEKST: S. P.      FOTO: Ilustracija (HVZ)

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn