OPĆINA ČAČINCI: Mirko Mališ, načelnik: Budućnost gradimo u duhu tradicije, odgovarajući svim zahtjevima modernog doba | Slavonski.hr

OPĆINA ČAČINCI: Mirko Mališ, načelnik: Budućnost gradimo u duhu tradicije, odgovarajući svim zahtjevima modernog doba

Datum objave: 03. 5. 2018. | Kategorija: Razgovori

NACELNIK

ČAČINCI – Smještena južno od Požeško slavonske županije, s pogledom na Papuk, Općina Čačinci s 12 svojih naselja, jedna je od većih općina Virovitičko podravske županije. Kombinirajući ono najbolje od Slavonije-selo s obilježjima grada, spajajući tradicionalno i moderno, Općina je to s vizijom, otvorena za suradnju sa svim dobronamjernim ljudima, prostor koji svoju budućnost vidi u razvoju turizma, jer svi preduvjeti su već tu. o prIlikama i izazovima, realiziranom i planiranom, razgovarali smo s načelnikom, Mirkom Mališem.

Općina Čačinci u travnju je brojnim sadržajima obilježila svoj dan i 25.rođendan. Bila je to prilika za zbrajanje rezultata, rekapituliranje do sada učinjenog, ali i najavu budućih planova
Kao i ranijih godina, Dan Općine je, uz brojne druge kulturno zabavne sadržaje, obilježen i svečanom sjednicom Općinskog vijeća. Bila je to prilika za susret s dragim gostima i prijateljima Čačinaca, prigoda da se pohvalimo, ali i ostanemo realni, te javnim priznanjima nagradimo one najzaslužnije. Zadovoljstvo mi je i čast što su 25.rođendan Općine s nama, između ostalih, proslavili i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, saborski zastupnici Josip Đakić, Vesna Bedeković i Ana-Marija Petin, Nikola Mažar, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, župan Virovitičko podravske županije Igor Andrović sa zamjenicima, načelnik prijateljske nam mađarske općine Csavoly, Norbert Hamhaber, kolege gradonačelnici i načelnici gradova i općina naše, ali i susjedne nam Požeško slavonske županije, te brojni drugi lokalni i županijski dužnosnici. Svi su oni potvrdili ono što znamo i čime se ponosimo a to je, vidljiv i kontinuiran rast i razvoj, kao i potvrda, da smo, iako, relativno mali, zasigurno i jedna od onih Općina koje, unatoč velikom broju jedinica lokalne samouprave, itekako opravdavaju trenutni teritorijalno-administrativni ustroj zemlje. U prilog tome idu i mnogobrojni projekti čiji je cilj, prije svega, podići kvalitetu života, zadržati mlade u Slavoniji i biti istinski prijatelj svakog mještanina.

Po čemu ćete najviše pamtiti proteklu godinu?
U rješavanju strateško važnih projekata za sigurnost i opstojnost općine, u proteklih nekoliko godina, daleko smo došli. Sve je to rezultat kontinuiranog i studioznog rada, ali i rješavanja prioriteta, prema modelu u kojem Općina nastoji biti prijatelj svakog mještanina, od onih najmlađih do najstarijih. Uz ravnomjeran razvoj i ulaganje u sve segmente društva, cilj nam je izgraditi budućnost u duhu bogate tradicije, odgovarajući, istovremeno, svim zahtjevima modernog doba. I mada nas čeka još puno posla, vjerujem kako je vrijeme pred nama vrijeme prosperiteta.

1

Dobri poznavatelji „prilika na terenu“ kažu kako je na području Općine Čačinci uvijek jako puno kvalitetnih projekata. Na koje ste od njih posebno ponosni i što je u tom smislu, aktualno?
Iza nas su, i to ne samo u prošloj godini, brojni projekti zbog kojih su Čačinci izrasli u pravu modernu općinu ali i veliko gradilište, o čemu svakodnevno svjedoče i radni strojevi na ulicama. Bilo je tako i u ekonomski teškim godinama, kada smo se, zahvaljujući pripremljenosti i racionalnom vođenju Općine, izborili da naši mještani krizu gotovo i ne osjete. Uz višegodišnji projekt izgradnje kanalizacijske mreže, stalna poboljšanja komunalne i cestovne infrastrukture, semaforizaciju, uvođenje led rasvjete, zbrinjavanje otpada, s kojim smo, siguran sam, otišli i po nekoliko koraka dalje i od većih mjesta, tu je i projekt izgradnje akumulacijskog jezera Seginac, energetska obnova zgrada, te, skroz svježi projekt prijavljen na Podmjeru 7.4., na koji sam posebno ponosan, projekt dječjeg vrtića vrijedan skoro 6 milijuna kuna. Sjajna je to „priča“ koja mijenja demografske i gospodarske trendove,projekt koji će Općini donijeti 7 novih radnih mjesta, s kapacitetom do 50 polaznika mješovitog uzrasta. Raduje me i projekt dodatnog uređenja i opremanja izletišta Jankovac i kamp odmorišta Duboka, koji smo prijavili krajem siječnja, u partnerstvu s Općinom Velika i turističkim zajednicama, a puno očekujem i od nedavno pokrenute priče o projektiranju ribnjaka. Razvoju turizma, čemu težimo, svakako bi pomogla i biciklistička staza, zbog čega smo projekt izrade dokumentacije, prijavili na natječaj Hrvatske turističke zajednice. U protekloj godini, nakon dugih šest godina ignoriranja od strane državnih institucija, konačno je nastavljena izgradnja sustava za odvodnju otpadnih voda, izvršena zamjena svih rasvjetnih tijela na području Općine u LED sustav, ali i pokrenut vitalni projekt izgradnje ceste do Jankovca u okviru velikog projekta Parka prirode Papuk Geo priče.

Izrastajući u modernu općinu, dokazali ste kako je, unatoč velikom broju jedinica lokalne samouprave, trenutni teritorijalni ustroj Hrvatske-opravdan. Osim toga, Općina ste koja nastoji biti prijatelj svakom mještaninu. Na koje im sve načine pomažete?
Potičući demografsku obnovu, sufinanciramo svako novorođeno dijete i financiramo rad dječjeg vrtića, tu su, zatim, školske i studentske, a onda i sportske stipendije, po kojima smo skoro pa jedinstvena općina u Hrvatskoj, baš kao i po minimalnoj cijeni komunalne naknade i doprinosa. Tu su i modeli sufinanciranja gospodarstvenika, povoljni uvjeti zakupa i prodaje poslovnih prostora i zemljišta u industrijskoj zoni, sve kako bi bili prijatelj i podrška svakom poduzetniku,svakom mještaninu.

Uz park prirode Papuk, izletište Jankovac, spomenute ribnjake, ali i bogata lovna područja, turizam se nameće kao logična gospodarska grana Općine Čačinci?
Upravo tako. Uz nekolicinu vrijednih i već prepoznatih manifestacija .Prije svega, to je Viteški turnir Jankovac, tradicionalna Ribička noć, ČUF, Čačinci Urban Fest, sve prepoznatljiviji i respektabilniji festival mladih alternativnih demo bendova, pa Pjesnička večer, manifestacija koja prerasta u pravu malu tradiciju. Sve su to događanja kojih ne bi bilo bez entuzijazma mjesnih udruga i Turističke zajednice, manifestacije zbog kojih vrijedi navratiti u Čačince i otkriti sve ono najbolje od Slavonije i Podravine.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn