OGRANAK MATICE HRVATSKE U POŽEGI – Predstavljen pretisak Kempfove knjige “Iz prošlosti Požege i Požeške županije” | Slavonski.hr


OGRANAK MATICE HRVATSKE U POŽEGI – Predstavljen pretisak Kempfove knjige “Iz prošlosti Požege i Požeške županije”

Datum objave: 30. 11. 2017. | Kategorija: Kultura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – U organizaciji požeškog Ogranka matice hrvatske danas je u knjižnici Gimnazije u Požegi predstavljen pretisak knjige Julija Kempfa “Iz prošlosti Požege i Požeške županije”. O vrijednosti ovog djela govorili su predsjednica Ogranka dr. sc. Vesna Vlašić i Goran Hruška iz požeškog arhiva, a uz brojne uzvanike iz kulturnog i društvenog života grada, promociji je nazočio i unuk Julija Kempfa, glazbenik dr. sc. Davorin Kempf.

Ogranak matice hrvatske u Požegi kraj jednog četverogodišnjeg mandata odlučio je okruniti pravim biserom koji daruju požeškoj kulturnoj javnosti. Knjiga Julija Kempfa koja je danas predstavljena u obnovljenom ruhu, ne može se više jednostavno nabaviti, rekla je predsjednica Ogranka dr. sc. Vesna Vlašić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Značajna je i za mlade, ali i za Požežane svih uzrasta kako bi nas podsjetila na vrijednost Kempfovih djela. Knjiga je pretisak i potječe iz 1925/26 godine kada je Kempf u obliku sveščica izdavao ove arhivske dokumente. Dokumenti su skupljeni kada je on radio i prikupljao građu za svoje kapitalno djelo, monografiju “Požega” koje je izdao 1910. godine, a u razdoblju 1925 – 1926 godine izdavao je ove arhivske dokumente,” pojasnila je dr. Vlašić.

Posebna zanimljivost knjige je i u tome što su izgorjeli arhivi iz kojih je Kempf crpio svoje izvore te originalnih dokumenata više nema. Knjiga je tiskana u 200 primjeraka, a po jedan primjerak dobit će kulturne institucije te školske knjižnice.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn