ODRŽAN OKRUGLI STOL – Školski kurikul i istraživanje zavičajnih izvrsnika na primjeru Antuna Kanižlića | Slavonski.hr

ODRŽAN OKRUGLI STOL – Školski kurikul i istraživanje zavičajnih izvrsnika na primjeru Antuna Kanižlića

Datum objave: 12. 4. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Školski kurikul i istraživanje zavičajnih izvrsnika na primjeru Antuna Kanižlića tema je Okruglog stola koji je u organizaciji Grada Požege i OŠ Antuna Kanižlića održan u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi. Na skupu su bili nastavnici i profesori sa svih požeških osnovnih škola, a kao gosti predavači sudjelovali su Ankica Mlinarić, dipl. teolog iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek, Kristina Rupert, profesorica povijesti iz Povijesnog društva Požega, Dragutin Pasarić, profesor povijesti iz Kutine te Lahorka Plejić Poje, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Stručnim skupom organizatori su ukazali na potrebu kvalitetnije valorizacije slavnih zavičajnika u školama, znanstvenom i gospodarskom životu lokalne zajednice, kako bi se njihova vrijednost i značaj prenijeli na mlade, u svrhu jačanja njihovih spoznaja, samopouzdanja ali i lokalpatriotizma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jer, često smo skloni zanemariti ako ne i zaboraviti baš one vrijednosti koje bi mogle biti nadahnuće no stoje nam u još neistraženim zavičajnim riznicama. A zadaća učitelja je i danas, kao i u Kanižlićevo doba – donositi svjetlo znanja, spoznavati i istraživati, naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić koji je svojim dolaskom podržao ovaj hvalevrijedan skup. “Svjesni smo kako su upravo učitelji ti koji od najranijeg početka formiraju mlade ljude, pripremaju ih za budućnost kao primjerne sugrađane, kao osobe koje će sutra preuzeti na sebe zahtjevnu zadaću razvoja i izgradnje grada i zajednice. Antun Kanižlić je izvrstan primjer domaćeg čovjeka, prosvjetitelja, koji je, shvaćajući važnost znanja, prigrlio vizionarske stavove koji su pomogli da se njegov zavičaj lakše i čvršće smjesti u Srednju Europu, na mjesto koje našem gradu, zahvaljujući i njemu, pripada. Požega danas, kao središte kulture i razvoja ovog područja i na ovaj način dokazuje da prepoznaje sve vrijednosti koje smo od Kanižlića baštinili,” rekao je gradonačelnik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Školski kurikul i njegovu važnost s obzirom na predstavljanje zavičajnika te lik i djelo Antuna Kanižlića iz pedagoške perspektive predstavila je Ankica Mlinarić iz Agencije za odgoj i obrazovanje koja se osvrnula i na realizaciju školskog kurikula upravo na primjeru Osnovne škole Antuna Kanižlića. Kanižlića kao zavičajnog pisca koji otvara prostor za istraživanje različitih područja svojim predavanjem je u fokus stavila Lahorka Plejić Poje, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Naravno, tu je ponajprije povijest književnosti, ali jednako tako i povijest jezika, pravopisa, dijalektologije, povijesti crkve i opće povijesti. Cilj je pokazati kako se iz proučavanja jednog autora zapravo granaju brojni krakovi i kako se različita područja mogu povezati te kako, učeći o jednom autoru možemo zapravo naučiti puno možda o cijelom jednom stoljeću u određenom kraju,” pojasnila je Plejić Poje. Profesorica povijesti i članica Povijesnog društva Požega Kristina Rupert prezentirala je aktivnosti obavljene s učenicima temeljene na arheologiji i povijesti, a Dragutin Pasarić profesor povijesti iz Kutine predstavio je dobre primjere sličnog rada iz Kutine.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn