NOVA PREDSTAVA BELOMANASTIRSKOG KAZALIŠTA – Nakon "Anne Frank" belomanastirsko kazalište publici će prikazati još jedno dramatično iskustvo | Slavonski.hr

NOVA PREDSTAVA BELOMANASTIRSKOG KAZALIŠTA – Nakon “Anne Frank” belomanastirsko kazalište publici će prikazati još jedno dramatično iskustvo

Datum objave: 05. 7. 2016. | Kategorija: Kultura

NMK najava

BELI MANASTIR – „Novac moje krvi“, naziv je nove predstave Gradskog kazališta Beli Manastir, a koja će biti prikazana diljem cijele Hrvatske, te potom i izvan granica domovine, kao dio preventivnog projekta o trgovini ljudima, u suradnji s Odjelom za prevencije Policijske uprave Osječko – baranjske.

Cilj projekta je, na prvom mjestu, podizanje razine svijesti javnosti  o prevenciji trgovanja ljudima, kao i poticanje društva na odgovornu reakciju koja bi, dugoročno, vodila  smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima. Riječ je o globalnom fenomenu pogađa sve zemlje –one u političkoj i ekonomskoj tranziciji, nerazvijene i zemlje u razvoju, zemlje zahvaćene  ratom, kao  i postkonfliktne zemlje, koje se, u ovoj vrsti kriminaliteta, pojavljuju kao zemlje porijekla i tranzita žrtava, kao i ekonomski razvijenije zemlje koje su, uglavnom, zemlje destinacije.

“Novac moje krvi”, u sat vremena dirljive priče “oživjet” će ljudske sudbine protkane kroz kazališni izričaj u ansamlbu kojeg čine: Daniela Taslidžić Herman, Lana Herman, Dunja Vlahek, Vanessa Herman, Klea Posavac, Denis Mikac i Davor Burić. Zanimljivost predstave je da su glumci gotovo cijelu predstavu vezani u lancima s ciljem da publiku šokiraju i osvjeste te educiraju i navedu na razmišljanje. Najmlađa glumica ansambla je 7-godišnja Lana Herman, djevojčica koja se već okušala na „daska koje život znače“ u predstavi „Pčelica Maja“.

Predstava nosi naziv koji je pun simbolike. Kroz predstavu glumci će ispričati tragične priče ljudi koji su samo željeli ostvariti svoje snove ili živjeti dostojanstveno. Naivna djevojka koja je željela biti manekenka i uplela se u mrežu organiziranog kriminala trgovine ljudima, žena koja je pobjegla od nasilnog muža, nadajući se poslu u tvornici izvan Hrvatske da sebi i djetetu osigura pristojan život, mladić koji se zaljubio, student koji je htio zaraditi na „baušteli“, djevojčica koja je ukradena, djevojka koja je nakon smrti roditelja ostala sama, studentica koja je htjela čuvati djecu u Njemačkoj…sve su to priče ljudskih sudbina,  a njih veže činjenica da su svi žrtve trgovine ljudima. Njihovom borbom za goli život, njihovom krvlju, kriminalci zarađuju.  Ova suradnja jedna je od najaktivnijih i najzanimljivijih suradnji između predstavnika zakona i kazališne scene u Hrvatskoj. Trgovanje ljudima trenutno predstavlja najbrže rastuću i najprofitabilniju ilegalnu industriju, odmah iza trgovine drogom i oružjem,  te je jedan od najgorih zločina suvremenog doba, jer, trgovanje ljudskim bićima predstavlja neprocjenjivu povredu ljudskih prava.

Predstava će se odigrati na jesen u Belom Manastiru, a svoju će premijernu izvedbu tijekom ljeta doživjeti na nekom od brojnih gostovanja ovog kazališta. Do tada, na repertoaru imaju svoju višestruko nagrađivanu hit dramu „Dnevnik Anne Frank“, još jednu preventivnu predstavu „Nedostajem sama sebi“ (o borbi protiv ovisnosti, koja je premijerno izvedena 27.lipnja u policijskom odmaralištu u Valbandonu) i predstavu za djecu „Pale sam na svijetu“ koja odlazi 28. srpnja u Crnu Goru na 3. Korifej fest.

TEKST: S.P/ KBM   FOTO: KBM

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn