NOĆ MUZEJA U PAKRACU – Posvećena bogatoj obrtničkoj tradiciji i starim zanatima | Slavonski.hr

NOĆ MUZEJA U PAKRACU – Posvećena bogatoj obrtničkoj tradiciji i starim zanatima

Datum objave: 27. 1. 2018. | Kategorija: Kultura

n

PAKRAC – Ovogodišnja Noć muzeja u Pakracu bila je posvećena  obrtima i starim zanatima povodom 200. godina od osnivanja Mješovitog ceha u Pakracu, no kako je nacionalna tema “Brže, više, jače” posvećena sportu, Muzej grada Pakraca pripremio je i adekvatne sadržaje sportskog karaktera.

Za ovogodišnju noć muzeja pakrački muzealci pripremili su izložbu “Majstori, alati i stari zanati” o obrtu i obrtnicima u Pakracu, uz prezentaciju starih zanata, edukativne radionice za djecu i bogatu gastro ponudu, a izložba će biti otvorena narednih mjesec dana. “U Pakracu se ove godine navršava 200. godina od osnivanja majstorskog ceha, a tako duga i vrijedna obrtnička povijest, koja zadire još tamo u srednji vijek, tema je koja zaslužuje biti središnji dio ovakve kulturne manifestacije kao što je Noć muzeja. Izložba koju od večeras možete razgledati, usudit ću se reći da zaslužuje i svoj stalni postav,” rekla je ravnateljica muzeja Jelena Hihlik. Posjetitelje je pozdravio i predsjedink Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika Davor Lepka, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika,  uz napomenu kako je riječ o tek prvoj u nizu aktivnosti  povodom obilježavanja 200-te godišnjice obrtništva.

nn

Uz predstavljanje zanata, posebno je bio opremljen sportski kutak u kojem građani mogli pogledati virtualnu izložbu o povijesti sporta Pakraca i Lipika, te pratiti polufinale Europskog prvenstva u rukometu. Osim toga, u Muzeju vojne i ratne povijesti, postavljena je izložba „Tjelovježba i sport u vojsci i policiji – ratu i miru“. Noć muzeja svojim su nastupom uveličali i učenici Osnovne glazbene škole Pakrac – ansambl flaute pod vodstvom nastavnice Martine Faktor.

TEKST: S. P      FOTO: pakrackilist.hr

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn