NOĆ KNJIGE – Bogat program u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega | Slavonski.hr


NOĆ KNJIGE – Bogat program u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega

Datum objave: 16. 4. 2014. | Kategorija: Kultura

IMG_3546

POŽEGA- Noć knjige nacionalna je manifestacija koja se obilježava 23.travnja  uz Svjetski dan knjige i autorskih prava, a ima za cilj afirmaciju ljubavi prema knjizi i čitanju. Ovogodišnja Noć knjige u Požegi bit će obilježena višesatnim programom, najavila je na konfereniciji za novinare ravnateljica knjižnice Aleksandra Pavlović sa svojim suradnicama.

Gradska knjižnica i čitaonica u Požegi priključuje se mnogim knjižnica diljem Hrvatske u obilježavanju Noći knjige  23. travnja 2014. godine bogatim programom u kojem sudjeluju svi njeni odjeli, a u kojemu se mogu pronaći zanimljivi i korisni sadržaji za sve dobne skupine. Program počinje u 18 sati i potrajat će sve do ponoći.  Na dječjem odjelu pripremljene su glazbene pričaonice, susret s književnikom Želimirom Hercigonjom te igranje šaha s članovima šahovskog kluba Požega. Odjel za odrasle nudi kratku priču i stand up komičara te nagradnu igru u kojoj je moguće osvojiti godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici. Glazbeni odjel pozabavit će se rođendanom Charlija Chaplina pa vas poziva da dođete odjeveni kao Charli te sudjelujete u nagradnoj igri, a u pripremi je i projekcija filma “Zagonetni dječak” koja će početi u 18,30 sati.

IMG_3538

Studijski odjel otvoren je u Noći knjige ponajprije studentima pa će se od 18,00 do 20,00 sati održavati edukativan radionica “Pronađi literaturu”, a uz to je pripremljen program i za sve ljubitelje Matka Peića pod nazivom “Skitnje s Peićem” koji počinje u 20,30 sati u Čitaonici. Posjtitelji će moći pogledati dokumentarni video zapis o Peiću, poslušati sjećanja akademika Dubravka Jelčića te nazočiti promociji  publikacije posvećene ovom znamenitom Požežaninu.

Središnje zbivanje požeške Noći knjige  svakako je otvorenje izložbe “Knjiga svaki dan”  u 22,00 sata u prostoru  nove zgrade. Izložba je rezultat istoimenog Foto-natječaja raspisanog 5. ožujka ove godine. “Tema natječaja bila je knjiga i čitanje, odnosno, kroz fotografiju prikazati pozitivnu poruku o knjizi i čitanju. Natječaj je trajao do 1. travnja i u natječaju je sudjelovalo 85 autora iz cijele Hrvatske koji su ukupno prijavili 200-tinjak fotografija. Prosudbeno povjerenstvo koje je vodio poznati fotograf Damir Hoyka odlučilo je o prva tri nagrađena autora a to su Dijana Nazor iz Zagreba, Srđan Salković iz Splita i Zlatko Morić iz Rijeke kojima će biti uručene zaslužene nagrade,” naglasila je ravnateljica knjižnice Aleksandra Pavlović dodajući da izložbu postavlja Hrvatski foto savez na osnovu odabranih fotografija iz natječaja te na osnovu radova nastalih tijekom istoimene  foto-radionice održane u prostoru knjižnice. Na izložbi će biti predstavljeno 65 fotografija u velikim formatima koje tematiziraju knjigu i čitanje i ostat će u trajnom vlasništvu knjižnice.

Uz sve ovo, u Noći knjige pripremljen je i Sajam knjiga pod nazivom “Mi darujemo vama, vi jedni drugima”, a u predvorju Čitaonice posjetitelje će dočekati i izložba najljepših knjiga iz fonda Gradske knjižnice- izložba vrijednih ukoričenih bisera pisane baštine koji nikada ne napuštaju prostor knjižnice.
I još nešto:  za nesavjesne članove Gradska knjižnica u Noći knjige oprašta zakasninu za svaku zaboravljenu knjigu, a za one koji tek sada imaju želju postati članom nude sniženu cijenu upisa u periodu od 18,00 do 20,00 sati tako da će godišnju članarinu platiti 50,00 kuna.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn