NIVES OPAČIĆ O TUĐICAMA – Ni jedan jezik nije izoliran od ostalih jezika | Slavonski.hr


NIVES OPAČIĆ O TUĐICAMA – Ni jedan jezik nije izoliran od ostalih jezika

Datum objave: 10. 2. 2015. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – U okviru programa Dani Matice hrvatske u Požegi, jučer je poznata jezikoslovka Nives Opačić  u čitaonici Gradske knjižnice održala predavanje na temu”Tuđice u hrvatskom jeziku”. Prijatelji knjižnice bili su jako zainteresirani za ovo predavanje jer tražila se stolica više.

“Uvijek svi “vrisnu” na tuđice kao na nešto nepotrebno i nepoželjno, ali ni jedan jezik nije izoliran od ostalih jezika i posuđuju jedan od drugih. Za mnoge riječi ne bismo rekli da su tuđice. Primjerice čarape, čamac, čekić, duhan, kutija su riječi koje su ušle iz drugih jezika u hrvatski i tu su se zaustavile i nitko u potpunosti ne može reći da su to tuđice. S dolaskom nekih novih  proizvoda dolaze i stručne riječi. U kuharskim žargonima i u obrtima postoji velika količina tuđica koje se koriste svakodnevno. Primjerice riječi kao što su rajngla i ranjika uvijek će biti zastupljene u kuharskom žargonu,” rekla je Nives Opačić.

P1120284

Cjelokupni rad Nives Opačić uvrstio ju je među najdosljednije promicatelje hrvatskoga jezika i kulture u Hrvatskoj. Po jasnoći kojom govori i piše o hrvatskom jeziku prepoznata je i u široj javnosti, čime na najbolji način popularizira hrvatski jezik i čuva hrvatski nacionalni identitet.

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: T. Milanović

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn