NISAM OD PLASTIKE: Jednokratna plastika – dugotrajna opasnost | Slavonski.hr

NISAM OD PLASTIKE: Jednokratna plastika – dugotrajna opasnost

Datum objave: 07. 7. 2018. | Kategorija: Društvo

d7583189-d3e5-48be-a8bd-15b927cb47ea

ZAGREB/POŽEGA – Na društvenim mrežama nedavno je završio tridesetodnevni izazov pod nazivom #Nisamodplastike u kojem je sudjelovalo preko 20 000 ljudi. Izazov su proveli udruga Prijatelji životinja, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria i zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec. Zajednički provedena anketa u sklopu izazova pokazala je da je preko 96 posto građana spremno zamijeniti sve vrste plastičnih predmeta za jednokratnu uporabu ekološki prihvatljivim alternativama.

Procjenjuje se da u prosjeku svaki hrvatski građanin godišnje iskoristi preko stotinu plastičnih vrećica. Svega mali dio proizvoda od jednokratne plastike poput vrećica se reciklira, a takvim predmetima treba i do nekoliko stotina godina da se razgrade, nagrđujući okoliš i ugrožavajući živote životinja. Edukacija građana i bolji zakonski propisi nužni su za riješenje problema koji ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama. Prošle godine stupio je na snagu Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži kojim je potvrđena obvezna naplata plastičnih vrećica u prodavaonicama slijedom i Plana o gospodarenju otpadom. Prema Pravilniku, od 1. siječnja 2019. trgovci u Hrvatskoj će morati početi naplaćivati lagane plastične vrećice. One najtanje se ostavlja u upotrebi, tek uz obavezno upozorenje „vrećice koristite štedljivo”.

plastic_bags1_resize_md

Za usporedbu, EU je u siječnju ove godine donijela Strategiju za borbu protiv plastike, a u svibnju predložila Direktivu o jednokratnoj plastici. Prema njima, kao članica EU, Hrvatska će morati do 2025. potrošnju plastičnih vrećica smanjiti za 10x u odnosu na danas. To je tek dio obaveza, a koje za cilj imaju smanjenje jednokratne plastike na svim razinama.

U državi brojnih prirodnih ljepota na koje računamo i radi turizma, cijelom stanoviništvu Hrvatske kao i nadležnima za donošenje i provedbu zakona, trebalo bi biti daleko više stalo da sami zaštitimo našu obalu, rijeke, more i kopno, jednako radi nas, životinja i budućih generacija. Nužno je smanjiti proizvodnju i uporabu plastike, a za onu koja postoji obavezno osigurati reciklažu ili neškodljivo zbrinjavanje. Besplatne vrećice skupo koštaju životinje i okoliš te predstavljaju dugotrajnu opasnost. Umjesto jednokratne i nepotrebne duple ambalaže potičimo onu dugotrajnu, putem zakona, pravilnika i „ekološkog” poreza. Ekološka cijena proizvoda trebala bi također biti uračunata u cijenu, ovisno o šteti koju on uzrokuje u prirodi jer ju već sada skupo plaćamo mi, okoliš i životinje.

TEKST: S. P.      FOTO: Prijatelji životinja

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn