NAGRADA "IVAN FILIPOVIĆ" ZA ŽIVOTNO DJELO – Visoko priznanje Miji Matoševiću, ravnatelju Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška | Slavonski.hr

NAGRADA “IVAN FILIPOVIĆ” ZA ŽIVOTNO DJELO – Visoko priznanje Miji Matoševiću, ravnatelju Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška

Datum objave: 09. 7. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Ovih su dana u Hrvatskom saboru svečano dodijeljene „Nagrade Ivan Filipović“ za 2018. godinu za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti. Ovogodišnji laureat nagrade za životno djelo je profesor Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška, a među 11 ukupno nagrađenih čak je troje Slavonaca.

Zbog iznimnog zalaganja i doprinosa struci, u čast „oca učitelja“ rođenog u Velikoj Kopanici, od 1964.godine dodijeljuje se „Nagrada Ivan Filipović“ kao najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju. Ovogodišnji laureati, njih ukupno 11 koji su za svoj životni poziv odabrali jedan od najtežih na svijetu, početkom mjeseca srpnja, okitili su se priznanjima na svečanosti u Hrvatskom saboru. Posebna čast tom je prigodom ukazana profesoru Miji Matoševiću, dugogodišnjem uspješnom ravnatelju Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška, profesoru mehaničke tehnologije, dobitniku Nagrade za životno djelo u području srednjoškolskog obrazovanja.

Da je nagrada otišla u prave ruke svjedoči bogati životopis profesora Matoševića, stručnjaka koji već pola stoljeća, najprije kao učenik, a potom, posljednjih 16 godina i kao „prvi čovjek“ škole, živi s ovom obrazovnom ustanovom, nastojeći je pozicionirati kao istinsku školu za život i tržište rada i učiniti uspješnom i prepoznatljivom u nacionalnim, ali i širim okvirima. Zahvaljujući ogromnom znanju, iskustvu i entuzijazmu profesora Mije Matoševića, kao i brojnim uspješno ostvarenim partnerstvima sa sličnim školama u zemljama Europske unije, Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška, posljednjih godina svojim učenicima, budućim majstorima, pruža mogućnost stručne prakse u Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj, suradnju s Udruženjem obrtnika Nova Gradiška i Valamar hotelima, kao i priliku da stečene kompetencije pokažu na brojnim državnim i županijskim natjecanjima kojima je škola domaćin. Zahvaljujući kontinuiranom usavršavanju u metodici, osim kao iznimnog stručnjaka i čovjeka, profesora Matoševića učenici poznaju i kao autora brojnih udžbenika iz kojih uče učenici koji se školuju za obrtnička i industrijska zanimanja. Predani rad i entuzijazam ravnatelja novogradiške Industrijsko obrtničke škole nagradio je i njegov grad dodijelivši mu Medalju i Grb grada Nova Gradiška.

„ Dobiti najviše priznanje za ono čime se bavim 41 godinu, velika je čast i uistinu lijep trenutak u životu. Osim toga, baš kao i Ivan Filipović, učitelj rođen u našoj Velikoj Kopanici i stručnjak čije ime nosi nagrada, „da se deset puta rodim, deset bi puta bio učitelj“. Rečenica je to upisana i u mom srcu, baš kao što je to i škola kojoj sam ravnatelj, u kojoj su moji korijeni, i za koju čvrsto vjerujem da se može i dalje razvijati i napredovati.“, rekao je o nagradi ovogodišnji laureat za životno djelo, profesor Mijo Matošević. Uz ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška, među 11 najboljih, ove je godine i ukupno troje Slavonaca. Odluku o dodjeli „Nagrade Ivan Filipović“ za 2018. godinu donio je Odbor u sastavu-predsjednica dr.sc.Vesna Bedeković te članovi prof.Sanja Putica, prof.dr.sc.Vilmica Kapac, dr.sc.Hrvoje Šlezak, prof. Momir Karin, prof. Jadranka Žarković Pečenković, prof. Mile Živčić, diplomirana pedagoginja Sunčica Findak i prof.Nikica Mihaljević.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: sabor.hr

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn