NAČELNIK OPĆINE ČAGLIN DALIBOR BARDAČ: Radite li odgovorno ne zanoseći se apstraktnim idejama, moguće je stvoriti temelj za razvoj | Slavonski.hr

NAČELNIK OPĆINE ČAGLIN DALIBOR BARDAČ: Radite li odgovorno ne zanoseći se apstraktnim idejama, moguće je stvoriti temelj za razvoj

Datum objave: 31. 12. 2017. | Kategorija: Razgovori

Dalibor-Bardač-Copy-2

ČAGLIN – Unatoč statistici koja im ne ide u prilog i skromnom proračunu, u Općini Čaglin, 2017.godinom, ne mogu biti nezadovoljni. Jer, uz doticaj sa stvarnim problemima i osluškivanje potreba mještana, pristupajući poslu odgovorno i profesionalno, moguće je, malo pomalo, vjeruje načelnik Dalibor Bardač, stvoriti dobar temelj i startnu poziciju za nastavak rada i razvoj Općine.

Izborna godina za mnoge je jedinice lokalne samouprave bila sve samo ne laka. Nezaposlenost, sve prisutniji trend iseljavanja samo su neki od problema s kojima se suočava Slavonija, ali i ostatak Hrvatske. Kakva je bila godina iz perspektive Općine Čaglin?
Ako radite savjesno i profesionalno svoj posao, u okviru mogućnosti, ne zanoseći se apstraktnim idejama, onda je, čvrsto u to vjerujem, malo, po malo, moguće mijenjati stvari na bolje. Jer, iako kao jedinica lokalne samouprave ne možemo stvarati nova radna mjesta, možemo stvarati uvjete za ostanak ljudi, ulagati u razvoj infrastrukture, kulture, svega onoga što podiže kvalitetu življenja, a što je, na kraju krajeva, i moj cilj. Kada o godini i svemu što smo napravili razmišljam iz te perspektive, ne mogu biti nezadovoljan.Nastavljamo, dakle, istim elanom.

Dijele li vaš entuzijazam kolege vijećnici, kako tu stoje stvari i kakav je omjer snaga?
Koalicija HDZ-HSS-HSU u Općinskom vijeću od 13 ima 9 vijećnika. Zajedno s kolegama iz oporbe, radimo odgovorno i profesionalno, s puno entuzijazma, uz međusobno uvažavanje,  za dobrobit Općine i njenih stanovnika, jer, to nam je,bez obzira na različitost političkih uvjerenja, zajednički cilj.

Uspješnost godine na terenu se najlakše mjeri konkretnim projektima. Što je u tom smislu odrađeno, što planirano i na koje ste to projekte posebno ponosni?
Puno je toga isplanirano, puno pripremljeno- od projekata odvodnje, cesta, uređenja mjesnih domova, izgradnje ambulante, s nekoliko smo projekata na „stand by-„“, iako, neslužbeno, znamo da smo prošli, poput rekonstrukcije Kolodvorske ulice prijavljene na mjeru 7.2.2, rekonstrukcije državne ceste D53, projekta vrijednog od 14 do 16 milijuna kuna, za koji su, svoj dio ugovora već potpisale Hrvatske ceste i vode. Tu su i sredstva iz mjere 7.41 na koju smo prijavili projekt rekonstrukcije zgrade NK „Omladinac“, vrijedan milijun i 300 tisuća kuna i izgradnju vatrogasnog doma mjesnog DVD-a, projekt težak 4,5 milijuna kuna, pa šumska cesta Ljeskovica Jezero dobra voda, projekt rekosntrukcije vrijedan oko 2 milijuna kuna, prijavljen na mjeru 4.3.3. Projekti su to koji će pomoći razvoju Općine i značajno poboljšati kvalitetu življenja. Sve nas skupa posebno veseli nastavak radova na dječjem vrtiću, što je zasigurno, najvažniji projekt, za koji smo, do sada, od Ministarstva regionalnog razvoja, dobili oko 600 tisuća kuna. Narednih mjeseci za toplinsku izolaciju planiramo uložiti 200 tisuća vlastitih, proračunskih kuna, srediti i opremiti unutrašnjost i dio okoliša i realno do kraja godine, vrtić završiti.

Na kvalitetu življenja mjesta zasigurno utječu i sadržaji i manifestacije. Koliko su mještani Čaglina voljni takve sadržaje kreirati i koliko su aktivni kao pojedinci i kao članovi udruga?
Na području Općine 10-ak je udruga, kojima je, jedini izvor prihoda, uglavnom novac općinskog proračuna. Znajući koliko je njihovo djelovanje važno za zajednicu i kvalitetu života, unatoč skromnim sredstvima, nastojimo pomoći rad svih udruga i sportskih klubova, ponoseći se svakim njihovim uspjehom, jer uspjeh je to i Općine Čaglin.

Uz poljoprivredu, turizam je zasigurno grana od koje bi i Slavonija mogla ubirati prihode. Promišlja li se u tom smjeru u Čaglinu i ima li Općina turističkih potencijala?
Sovsko jezero je, zasigurno, biser s iznimnim turističkim potencijalom, prirodni fenomen kojim se ponosi Općina Čaglin i koji bi, kroz nekolicinu planiranih projekata u kojima nam savjetom i idejama pomaže Panora, trebali staviti u funkciju. Želeći priču što prije predstaviti, a onda početi i osmišljavati moguće programe i sadržaje, trebalo je najprije  riješiti neke sitnije zemljišno pravne probleme, a onda se okrenuti onim kreativnijim, turističkog sadržaja.

Iako problemi s kojima se suočavamo nisu od jučer, pa će i za rješenje trebati dosta vremena, što bi konkretno i najbrže moglo pomoći Slavoniji, pa onda i Općini Čaglin, u ozdravljenju?
Problem je to koji traje i produbljuje se dva desetljeća, problem koji odnedavno, i to ne samo u ruralnim dijelovima, prati i trend iseljavanja. Ne znam što bi bilo konkretno rješenje, ali siguran sam kako je dužnost jedinica lokalne uprave i samouprave, osigurati uvjete za ostanak i dostojnu kvalitetu življenja, uz logističku i financijsku pomoć županija, jer sami, unatoč volji, entuzijazmu i čvrstoj odluci da, i pored svih teškoća, ovdje ostanemo, nećemo moći. Vjerujem kako je to i ideja projekta Slavonija kojim Vlada planirati revitalizirati regiju i koji je, siguran sam, dugoročno, ispravan put. Jer, svi smo ovdje naučili raditi i od rada živjeti, svi smo vrijedni, željni stvaranja. Potrebna nam je samo mala pomoć, poticaj da krenemo, a onda, uz potencijale koje imamo, situacija bi se trebala promijeniti. Na žalost, čarobnog štapića nema, problema je puno, traju dugo i nije ih moguće riješiti preko noći.

Tijekom godine ste, suočavajući se s izazovima i problemima, shvatili kako je najvažnije biti realan, svjestan mogućnosti i okruženja. Što je najvažnije što ste naučili od kako ste „u politici“?
Prije nego li sam postao načelnik o politici nikada nisam ni razmišljao. Sada, s odmakom, i izvjesnim stažom, mislim da sam se dobro uklopio i da posao obavljam savjesno, s puno odgovornosti prema onima koji su me izabrali. Ono najvažnije što sam naučio je da nikada ne treba izgubiti doticaj s „bazom, terenom“, da treba biti u stalnom kontaktu s ljudima, osluškivati njihova razmišljanja i probleme, a onda djelovati, uvijek u njihovom i u interesu i dobrobiti Općine.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: D.K.

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn