NA POSAO BICIKLOM – Slavonskobrodski policajac Denis Čarapina uzor u prometu | Slavonski.hr

NA POSAO BICIKLOM – Slavonskobrodski policajac Denis Čarapina uzor u prometu

Datum objave: 08. 11. 2018. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Prometni policajci u kontinuitetu kroz svoj rad potiču vozače bicikla na pozitivno ponašanje u prometu, što čini i prometni policajac Denis Čarapina. Na posao se u Postaju prometne policije Slavonski Brod, gotovo svakodnevno vozi biciklom, na relaciji više od 10 kilometara. Denis uvijek skreće pozornost biciklistima na važnost tehničke ispravnosti bicikla te sigurnosne opreme.

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, prilikom nadzora prometa vrlo često sankcioniraju prometne prekršaje biciklista, a neke od priča gotovo su nevjerojatne. Tako su prošli vikend u prometu zatekli 47-godišnjeg biciklistu s 1.88 promila alkohola u organizmu, a kojega su prethodno sedam puta procesuirali za vožnju u alkoholiziranom stanju. U drugom slučaju, prilikom nadzora nad prometom, zaustavili su 46-godišnjaka, koji je upravljao biciklom s 2.42 promila alkohola u organizmu, koji je također recidivista, te je do sada tri puta na isti način prekršio prometne propise.
Prometni policajci su se kroz svoj rad susretali i sa drugim prekršajima biciklista. Tako su 3. studenoga, izlaskom na mjesto događaja prometne nesreće, utvrdili da je 23-godišnjak u sumrak upravljao tehnički neispravnim biciklom (bez propisanih svjetala), a za vrijeme upravljanja biciklom koristio je mobitel, te sletio u kanal, teško se ozlijedivši.

Prometni policajac Denis Čarapina savjetima i vlastitim uzorom potiče bicikliste na pozitivno ponašanje u prometu.. Na posao se u Postaju prometne policije Slavonski Brod, gotovo svakodnevno vozi biciklom, na relaciji više od 10 kilometara. Denis uvijek skreće pozornost biciklistima, na važnost tehničke ispravnosti bicikla, koji su s prednje strane obvezni imati bijelo svijetlo, sa stražnje crveno svjetlo prilikom vožnje noću, odnosno od prvog sumraka do potpunog svanuća, te u uvjetima smanjene vidljivosti, dok na sebi trebaju imati reflektirajući prsluk. Denis je ovakvim svojim pozitivnim ponašanjem u prometu uzor biciklistima, a osim toga vozeći se biciklom promiče zdrav način života.

Biciklisti su u prometu osjetljivija kategorija, čega bi u svakom trenutku trebali biti svjesni, a isto tako i vozači drugih motornih vozila, koji bi na bicikliste trebali obratiti pozornost. Prilikom obilazaka, činiti to na siguran način u širokom luku, ostavljajući između motornog vozila i bicikla dovoljno sigurnosnog razmaka. Obilazak zaustavljenih vozila biciklom sa desne strane i zalazak u zonu manje vidljivosti te provlačenje uzanim prostorom, može rezultirati neželjenim tragedijama. Najvažnija je sigurnost svih sudionika u prometu, te nužno podsjetiti vozače na oprez i korištenje svjetala u zimskom računanju vremena,” poručio je policajac Čarapina. Kolege bicikliste podsjeća na poštivanje prometnih propisa, te obavezu korištenja tehnički ispravnih bicikala uz propisanu svjetlosnu signalizaciju, kako bi bili vidljivi u prometu, na što ukazuje i vlastitim uzorom.

TEKST: S. P. / PU BP       FOTO: PU BP

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn