NA CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGERU IGRAT ĆE EKIPE S ČETIRI KONTINENTA – Uz Europljane, dolaze Japanci, Australci i Urugvajci | Slavonski.hr

NA CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGERU IGRAT ĆE EKIPE S ČETIRI KONTINENTA – Uz Europljane, dolaze Japanci, Australci i Urugvajci

Datum objave: 01. 6. 2018. | Kategorija: Sport

Lipik 3x3 2017

LIPIK – Cedevita Lipik 3×3 challenger  koji je na rasporedu 22. i 23. lipnja u Lipiku, uistinu će ove godine biti pravi spektakl ulične 3×3 košarke – novog olimpskog sporta koji će premijeru imati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. 

Nakon što je prije nekoliko dana FIBA svojom alokacijom odredila prvih pet ekipa koje će nastupiti na Cedevita Lipik 3×3 challengeru, a to su trenutno svjetski No.5 Riga (Latvija), No.8 Beograd (Srbija) No.9 Gdansk (Poljska), No.10 Humpolec (Češka), i No.17 Ljubljana East (Slovenija), potvrđeno je da će ovogodišnji 3×3 challenger u Lipiku imati interkontinentalni karakter i da će na njemu će igrati ekipe sa čak četiri kontinenta!

Za točno 30 dana svoje će europsko 3×3 krštenje u Lipiku imati Tokyo, trenutno 23. ekipa na svijetu, a ujedno i 3×3 reprezentacija Japana koja je na nedavnom Azijskom 3×3 kupu osvojila brončanu medalju. Nakon Japanaca, FIBA je svoju drugu pozivnicu za Lipik iskoristila za najbolju francusku ekipu Nice koja je trenutno 25. ekipa na svijetu, a kao i ekipa Tokya, svoju europsku premijeru će u Lipiku imati i urugvajska ekipa Montevideo, višestruki pobjednici urugvajskog 3×3 toura. Nikad atraktivnija mreža Satelita i kvalifikacijskih turnira za nastup u Lipiku, a potvrda tome je podatak da su ovosezonski sateliti za Lipik gradovi poput Melbourna, Copenhagena, Moskve i Sarajeva, dok su kvalifikacijski turnir održani ili će tek biti održani u Varaždinu i Zagrebu.

Za sada jedini siguran hrvatski predstavnik na Cedevita Lipik 3×3 challengeru je ekipa Statist Split kao aktualna hrvatska reprezentacija 3×3 košarke. Ove godine su Splićani već odigrali 3 challengera, a do Lipika igrači Splita će kao hrvatski 3×3 reprezentativci predstavljat našu zemlju na Filipinima, na svjetskom FIBA 3×3 World cupu koji će od 8. do 12. lipnja biti održan u Manili.

Cedevita 3

Podsjetimo, Cedevita Lipik 3×3 Challenger će biti održan 22. i 23. lipnja u Lipiku, a ovo će ujedno biti i jubilarni 20. turnir u uličnoj košarci koji će biti organiziran u Lipiku. U odnosu na prethodne dvije godine kada je u svijetu bilo 14 challengera, ove godine će ih biti 21 pa je Lipik ponovno u društvu velikih svjetskih metropola kao što su Moskva, Sydney, Bukurešt, Chengdu, Penang, Berlin, Edmonton, Kaunas, Ulaanbaatar, Hague… Povećan je i broj Masters turnira, s lanjskih 7 na ovogodišnjih 10 čime FIBA želi, uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, maksimalno popularizirati ovaj najbrže rastući urbani sport na svijetu. Najbolji svjetski igrači 3×3 ulične košarke će se u Lipiku boriti za nagradni fond od 20.000 dolara, a pobjednik i finalist ovogodišnjeg Cedevita Lipik 3×3 Challengera će izboriti nastup na WT Mastersu u švicarskoj Lauseannei.

Lani je u Lipiku po prvi puta održana i 3×3 akademija za suce, a iz FIBE je potvrđeno da će akademija biti održana i ove godine. Zanimljivo je da je lanjsku 3×3 akademiju vodio švicarski sudac Marcos Michaleidis, a samo dva mjeseca nakon challengera u Lipiku, isti sudac je sudio utakmicu FIBA Eurobaseta u kojoj su igrali Hrvatska i domaćin Rumunjska. Osim sportskog spektakla koji je, obzirom na kvalitetu i atraktivnost ekipa, definitivno zagarantiran i ove godine, posjetitelji će u ponudi imati i pregršt pratećih sadržaja uz bogatu ponudu i neizostavne partye u čuvenom prostoru robne kuće Budućnosti u Lipiku.
Sve informacije vezane uz 3×3 košarku pratite na: www.lipik3x3challenger.org

TEKST: S.P.    FOTO:  Cedevita Lipik

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn