MUZEJ U LONCU – Zna li Slavonija nahraniti gosta | Slavonski.hr

MUZEJ U LONCU – Zna li Slavonija nahraniti gosta

Datum objave: 08. 1. 2017. | Kategorija: Kultura

muzej

POŽEGA –  U sklopu projekta Muzej u loncu, Gradski muzej Požega, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture organizira trodnevnu  radionicu pripremanja zaštićenog vinogradarskog ćevapa i odabranih jela Muzeja u loncu za domaće ugostitelje pod vodstvom majstora kuhara Branka Ognjenovića i dr. sc. Davora Perkova. Radionica će se održati od 9 do 11. siječnja,  a upravo posljednji dan bit će održan i okrugli stol “Zna li Slavonija nahraniti gosta” i kušaonica odabranih jela.

Projekt Gradskog muzeja Požega, Muzej u loncu, brojnim turističkim i strukovnim nagradama opravdao je svoju misiju kojom putem zaboravljenih nepoznatih tradicijskih jela prenosi baštinu, odnosno priča o običajima i povijesnom kontekstu istočne Hrvatske. U suradnji sa 16 muzeja istočne Hrvatske (od Virovitice do Iloka), Muzej u loncu  istraživanjima i spoznajama pomaže u definiranju gastro identiteta Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, te razbijanju predrasuda koje su do sada vladale o nezanimljivoj, jednoličnoj i nezdravoj kontinentalnoj prehrani. No, ono što je najvažnije, Muzej u loncu pokušava unijeti optimizam i inovativnost u redove slavonskih ugostitelja, te brojnih proizvođača domaćih namirnica od kojih se ova jela pripremaju.
Stoga su, podržani Ministarstvom kulture RH odlučili napraviti trodnevnu (9.-11.1.2017.) radionicu pripremanja zaštićenog vinogradarskog ćevapa i odabranih jela Muzeja u loncu za domaće ugostitelje pod vodstvom majstora kuhara Branka Ognjenovića. Posljednji dan  (11.1.2017.) uz kušaonicu jela od kojih su mnoga po prvi puta predložena kao jela ala card, jela po narudžbi, fast food, gastro suveniri, namjeravaju kroz okrugli stol pod nazivom „Zna li Slavonija nahraniti gosta?“ isprovocirati niz pitanja, kao i ponuditi kvalitetne odgovore i rješenja za konkretno zaživljavanje ovog projekta u lokalnim zajednicama.

TEKST: S. Pok      FOTO: GMP

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn